AKP'ye göre Can Atalay için toplanmak 'çok komik'

AKP'li Güler, Anayasa Mahkemesi'nin vekilliğinin düşmediğine karar verdiği Can Atalay için TBMM'nin yeniden toplanmasını 'çok komik' bulduğunu söyledi. Güler, Atalay için yapılan ilk toplantı da AKP'li Özalan'ın şiddetini görmezden geldi.

AKP TBMM Grup Başkanı Abdullah Güler, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) vekilliğinin düşmediğine karar verdiği Can Atalay için TBMM'nin tekrar toplanmasını 'normal' görmediklerini söyledi. Güler, CHP'nin talebinin hukuki olmadığını, AYM'nin kararının da hukuk zemininde okunacak bir karar olmadığını iddia etti.

Abdullah Güler

Güler, partisinin vekili Alpay Özalan'ın TİP Milletvekili Ahmet Şık'a arkadan gelip saldırması hakkında bir yorum yapmadığını, muhalefetin tahrik etmesi ile kavganın çıktığını iddia etti. Güler'in açıklamaları şöyle:

"AYM KARARI OKUNACAK BİR KARAR DEĞİLDİR"

"CHP Genel Başkanı veya diğer CHP'li yetkililer, olağanüstü toplantıyla ilgili olarak çok tuhaf ve garip açıklamalar yapıyorlar, 'AYM'nin kararının okunması' diye bir beyanda bulunuyorlar. Demek ki çevrelerinde hukukçu danışman kalmamış, bazı genel başkanlar hukukçu da değil zaten. Bir kez daha söylemek istiyorum; AYM'nin 1 Ağustos'ta Resmi Gazete’de yayımlanan kararı, hukuk zemininde okunacak bir karar değildir. Bunu en yetkili, uzman bildikleri kim varsa, anayasacı, cezacı kim varsa hukuk zemininde çok net tartışmak da gerekir"

"HİÇ İSTEMEDİĞİMİZ DİĞER GÖRÜNTÜLER DE ORTAYA ÇIKTI"

"TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, kürsüye geldiği andan itibaren normalde AYM kararını, genel görüşmedeki o süreci kendi bakış açısıyla anlatması gerekirken çok kirli, çirkin, hadsiz, edepsiz, saygısızca hakaretlere başladı. Tabii o arada bizler de itirazlarımızı yaptık ve ara verildi. Aradan sonra Meclis Başkanvekili ile beraber arka kısımda; bu çirkin, hadsiz, hakaret içeren sözleri hiçbir grup başkanvekili kabul etmediğini ifade etti. Burada CHP ve DEM Partili grup başkanvekilleri, Ahmet Şık ile görüştüklerini, konuşmasının geri kalan süresini hakaret etmeden tamamlayacağını, böyle bir dil kullanmayacağı doğrultusunda söz aldıklarını söyleyip, 'Genel Kurul görüşmelerine devam edelim' dediler. Burada CHP'li grup başkanvekili ve DEM Partili grup başkanvekillerine ilgili milletvekili, 'Çirkin, kaba, yaralayıcı, hakaret içeren sözler söylemeyeceğim' diye söz verdi. Peki, ne yaşadık? Genel Kurula gittik, aynı milletvekili maalesef yine edepsizce, hadsizce, saygısızca, hakaret eden sözlerine devam etti. Tabii o arada hiç istemediğimiz diğer görüntüler de ortaya çıktı

"ÇOK KOMİK BİR TALEP"

Güler, Şık'ın, dirseğinin DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit'in yüzüne geldiğini ve kaşının açılmasına neden olduğunu iddia edip şöyle devam etti:

"CHP ve diğer milletvekilleri Meclis'i aynı konuda olağanüstü toplantıya tekrar davet edeceklerini ifade ediyorlar. Tabii içeriğini ben görmedim, bilmiyorum. Yani hangi çerçevede nasıl bir olağanüstü davet yapacaklar bilmiyorum. İçtüzük 7'nci madde kapsamı içerisinde siyasi partiler 120 milletvekili sayısına ulaştıkları takdirde beyanda bulunabilirler. Tabii Meclis Başkanlığımız bu talebi değerlendireceklerdir. Ancak şunu söyleyeyim; TBMM Genel Kurulu gündemine hakimdir. Bir husus görüşülmüş, müzakere edilmiş, karara bağlandıktan sonra, 'Yeniden görüşelim, tekrar karara bağlayalım' diye bir husus olmaz. TBMM gündemine hakim olduğu için ve daha önce de karar verdiği için ikinci bir olağanüstü toplantı talebini normal görmez, normal karşılamaz. Tabii dilekçeyi görmek lazım, arkadaşlarımızın beyanını görmek lazım. Yalnız şöyle bir ifade duydum, tabii çok yakışıksızdı, çok doğru bulmadığımı da öncelikle söylemek isterim. CHP Genel Başkanının, 'Artık görüşmeye gerek yok, müzakereye gerek yok'. Meclis Başkanına adeta görev verir gibi, talimat verir gibi; AYM'nin boş olan, hukuk zemininde hiçbir geçerliliği olmayan, 'Kararı oku. İlgili milletvekilinin tahliye edilmesi hususunda milletvekili olduğunu kabul et. Tutanaklara böyle geçir' gibi çok nezaketsiz, üslup açısından da doğru bulmadığım bir açıklamasını gördüm. Yani böyle bir talepleri olacaksa, çok komik bir talep olacağını şimdiden söylemek isterim."

NELER OLDU?

Türkiye İşçi Partisi'nin (TİP) seçilmiş Hatay Milletvekili Can Atalay'ın Gezi Direnişi davası nedeniye vekilliğinin düştüğü Anayasa Mahkemesi (AYM) kararlarına rağmen iddia edildi.

Yargıtay'ın hukukçular tarafından tepki gören kararı, TBMM'de Bekir Bozdağ, başkanlığındaki oturum okundu. Atalay'ın vekilliğinin düştüğü iddia edildi.

AYM, kararın yok hükmünde olduğuna karar verdi. Muhalefetin tatilde olan TBMM'nin toplanmasını istemesinin ardından Can Atalay için yapılan oturumda kan döküldü.

DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit'in kaşı patladı. AKP'li Alpay Özalan'ın arkadan gelerek TİP Vekili Ahmet Şık'a saldırıp başlattığı kavga Türkiye'nin tarihine kara bir leke olarak geçti.

Atalay hakkındaki kararın da yoğun tartışmalar ve kavga nedeniyle okunamamasının ardından CHP, yeniden oturum talep etti.

Siyaset Haberleri