AKP İçinde İç Hesaplaşma: "Erdoğan İrtifa Kaybediyor"

İYİ Parti eski Genel Başkanı Meral Akşener ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Beştepe'de görüşmesi epey konuşulurken Gazeteci Necdet Saraç, Gazeteci İbrahim Kahveci ve Yöneylem Araştırma Direktörü Derya Kömürcü, Akşener ve Erdoğan görüşmesini; iktidarın son durumunu Halk TV'de yayınlanan Gözde Şeker ile Kırmızı Çizgi programında değerlendirdi.

Eski İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5 Haziran Çarşamba günü Beştepe'de bir araya geldi. Görüşme oldukça tartışılırken ikilinin verdiği fotoğraf epey konuşuldu.

Gazeteci Necdet Saraç, Gazeteci İbrahim Kahveci ve Yöneylem Araştırma Direktörü Derya Kömürcü, Akşener ve Erdoğan görüşmesini; iktidarın son durumunu Halk TV'de yayınlanan Gözde Şeker ile Kırmızı Çizgi programında değerlendirdi.

"ERDOĞAN İRTİFA KAYBEDİYOR"

Gazeteci Necdet Saraç ise "Erdoğan'ın iradesiyle yapılmış bir görüşme bu bence" dedi.

Saraç şunları söyledi: "Çünkü Erdoğan'ın yeni kadrolara ihtiyacı var. İYİ Parti'de çözülme sürecini bu görüşme hızlandırır. 31 Mart'ta seçmenin tavrı çok net ortaya çıktı. Bu görüşme Cumhuriyet Halk Partisi'ne kazandırır.

İktidar ya da Erdoğan hızlı irtifa kaybediyor. Bunun nedeni ise 31 Mart sonuçları. Bu fotoğrafın yüzde 60 iktidarın karşısında duran kitlenin daha da artacağı kanaatindeyim. AKP seçmeninin de bu fotoğraftan mutlu olacağı kanaatinde değilim."

SÖYLEM DEĞİŞTİREN SİYASETÇİLER

Gazeteci İbrahim Kahveci ise "Türkiye'de özellikle AK Parti'nin gücü -başkanlıkla gücü- Devlet Bahçeli'nin Gemerek mahkemesiyle başlayan dönüş süreci baktığınız zaman bu dönüşlerin devlet gücüyle alakalı olduğunu düşünüyorum. Özellikle sağ partilerin tam zıttıyla hareket ettiğini görüyoruz. MHP tam da Türkiye'yi kutuplaştırma bölme üzerine dil kullanan partilerdir... Eskiden solda çok sivri olan kişilerin de AKP'de olduğunu görüyoruz. Sağ siyasetin temel ideolojik sorunu var, ve AKP başkanlık sistemiyle güçlü oldu.

Erdoğan'ın herkesi kendisine çevirebilme gücü, liderlik gücünden daha ziyade bir kamuoyuna yansıyan güç, iki bilmediğimiz güç... Acaba kimlerin ne bilgileri var da birden dönebiliyor? Bu bilmediğimiz güç. MİT gücü, MASAK gücü... Doğu'ya giden bir insan birden kıvırıyor Batı'ya dönebiliyor."

YÖNEYLEM'DEN ARAŞTIRMA

Seçimlerde büyük çöküş yaşayan AKP'ye bir kötü haber de Yöneylem Araştırma'nın yaptığı son anketten geldi. Şirket tarafından 2 bin 36 kişinin katılımıyla "Bu pazar milletvekilliği seçimi olsa" başlıklı bir anket gerçekleştirildi. Ankette CHP'nin birinci parti; AKP'nin ise ikinci parti olduğu görülüyor.

İşte anket sonuçları:

  • CHP: Yüzde 33.9
  • AKP: Yüzde 31.4
  • DEM Parti: Yüzde 9.7
  • MHP: Yüzde 8.3
  • İYİ Parti: Yüzde 4.7
  • Yeniden Refah Partisi: Yüzde 4.4
  • Zafer Partisi: Yüzde 3.7
  • Türkiye İşçi Partisi: Yüzde 1.2
  • Diğer: Yüzde 2.7

ERDOĞAN'IN BAŞARI DÜZEYİ

Katılımcılara Cumhurbaşkanı Erdoğan, başarı düzeyi de soruldu. Yüzde 40.6 Başarısız yanıtını verdi. Başarılı diyenlerin oranı ise yüzde 33. Ne başarılı ne başarısız diyenler ise yüzde 25.6'da kaldı.

Yöneylem Araştırma Direktörü Derya Kömürcü, Halk TV'de yayınlanan Gözde Şeker İle Kırmızı Çizgi programına katıldı. Anket sonuçlarını yorumlayan Kömürcü, şunları söyledi:

"Erdoğan'ı başarılı buluyor musunuz diye sorulduğunda siyasi tercihlerden bağımsız, son derece muhalif seçmen de başarılı cevabını verdi. Ama yine de burada gördüğümüzde cumhurbaşkanlığının onay düzeyinin de daha düşük kaldığını görüyoruz.

Başarısız bulanların yoğunluğu önemli. Biz bu soruyu her ay soruyoruz. Açıkçası son 1 yıldır bu yatay seyreden bir şey. Oy verir misiniz sorusunda ise 14 Mayıs seçimlerinde buna çok benzer rakamlar gördük."​​​​​​​

Siyaset Haberleri