18 Günde 372 Gözaltı, 108 Tutuklama

Cumhur İttifakı’nın büyük bir yenilgi yaşadığı 31 Mart Yerel Seçimleri’nden sonra iktidar kanadından “yumuşama” mesajları verilirken, 18 günde 372 gözaltı, 108 tutuklama oldu.

31 Mart yerel seçimlerinde 22 yıl sonra ikinci parti olan AKP'de, siyasette 'yumuşama' mesajları verilirken mayıs ayının ilk 18 günündeki gözaltı ve tutuklamalar dikkat çekici!

1 Mayıs'ta Taksim Meydanı’na yürümek isteyenler ve Van'daki irade gaspı girişimini protesto edenler başta olmak üzere birçok ilde yapılan operasyonlarda en az 372 kişi gözaltına alınırken 108 kişi tutuklandı.

Mayıs ayında ilk ev baskınları Taksim’e yürümek isteyen emekçiler ile sol-sosyalist parti ve kurumlara yönelik gerçekleşti.

1 Mayıs alanında gözaltına alınanların yanı sıra yapılan ev baskınlarında toplam 65 kişi gözaltına alındı.

65 kişiden 38'i "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna", "Terör örgütü propagandası yapmak" ve "Kamu görevlisine direnmek" suçlamasıyla tutuklandı, diğerleri serbest bırakıldı.

İstanbul'da ikinci gözaltılar da sosyalist parti ve kurumlara yönelik gerçekleşti.

5 Mayıs'taki ev baskınlarında gözaltına alınan 12 kişiden 11'i tutuklandı. Böylece tutuklu sayısı 49’a yükselirken yapılan itirazlar sonrası iki kişi serbest bırakıldı.

VAN PROTESTOLARI

İstanbul’dan sonra gözaltı operasyonlarının bir diğer adresi Van oldu.

31 Mart’ta Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı seçilen Abdullah Zeydan’ın memnu haklarının geri alınmasını protesto ettikleri gerekçesiyle 8 Mayıs'ta Hakkari ve Van'da dokuz kişi gözaltına alındı.

Gözaltına alınlardan yedisi "terör örgütü üyesi olmak" ve "terör örgütü propagandası yapmak" iddiasıyla tutuklandı, iki kişiye de ev hapsi verildi.

Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 13 Mayıs’ta 55 kişi eş zamanlı ev baskınıyla gözaltına alındı. "Polise mukavemet", "terör örgütü üyesi olmak" ve "Kamu malına zarar verme" iddiasıyla gözaltına alınan 55 kişiden 21'i tutuklandı, 34’ü adli kontrolle serbest bırakıldı.

Yine aynı gerekçelerle İzmir'de, 15 Mayıs'ta 16 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınlardan dokuzu tutuklandı, yedisi ise adli kontrolle serbest bırakıldı.

BURSA, MARDİN, İZMİR, MERSİN, ŞIRNAK, ADANA

Mayıs ayının ilk günlerinden itibaren ev baskınları devam ederken 2 Mayıs'ta 4 kişi tutuklandı. Diğerleri adli kontrolle serbest bırakıldı.

İzmir’de 2 Mayıs gecesi evine yapılan baskınla gözaltına alınan görüntü yönetmeni ve belgesel-sinemacı Koray Kesik, adli kontrolle serbest bırakıldı.

Yine 3 Mayıs’ta Mersin'de gözaltına alınan altı kişi serbest bırakılırken 29 Nisan'da gözaltına alınanlardan 2 kişi tutuklandı.

Şırnak ve Adana'da 30 Nisan'da yapılan ev baskınlarıyla gözaltına alınan 26 kişi, 4 Mayıs'ta adliye sevk edildi. 26 kişiden 2'si tutuklandı, diğerleri ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

GAZETECİLER GÖZALTINA ALINDI

Diyarbakır'da 6 Mayıs'ta aralarında gazeteciler Nurcan Yalçın ve Derya Us'un da bulunduğu sekiz kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.

7 Mayıs'ta Urfa'da 17, 18 Mayıs'ta Antalya'da 17 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar, ifade işlemlerinin ardından serbest bırakıldı.

İstanbul'da 15 Mayıs’ta yapılan ev baskınlarında 20 kişi gözaltına alındı. 20 kişiden 6'sı tutuklandı, 14'ü ise adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı.

Aynı gün Antalya'da 3 kişi Hatay'da ise 6 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan 9 kişi adli kontrol tedbiriyle serbest bırakıldı. Aynı gün Bitlis'te 16, Van'da ise bir kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınanlardan bir kişi tutuklanırken 16 kişi ise serbest bırakıldı.

KÜRTÇE ŞARKI DİNLEDİĞİ GEREKÇESİYLE ÜÇ TUTUKLAMA

Manisa'nın Turgutlu ilçesinde yerel seçim döneminde seçim aracından "Beritan" isimli Kürtçe şarkıyı çaldıkları için 16 Mayıs'ta gözaltına alınan 8 kişiden 3'ü tutuklandı, diğerleri serbest bırakıldı.

İstanbul’da 18 Mayıs’ta, 20 genç gözaltına alındı. Polis şiddetiyle gözaltına alınan gençlerden dördü “Polise mukavemet” iddiasıyla tutuklandı.

GÖZALTI İŞLEMLERİ SÜRENLER

Şırnak, Mardin, Mersin ve Hakkari'de polis tarafından yapılan ev baskınlarında gözaltına alınan 68 kişi ile Cizre'deki 3 kişinin gözaltı işlemleri sürüyor.

Siyaset Haberleri