"European Heart Journal" dergisinde yayımlanan bu araştırmada, 2004-2011 yılları arasında kalp rahatsızlığı için tedavi gören 1157 hasta ile yüksek kalp rahatsızlığı riski taşıyan 2100 kişinin kan örnekleri incelendi.
Ksilitol, başta sakızlar olmak üzere çikolata şekeri, nane, diyabet dostu gıdalar ve ağız bakımı ürünlerinde yaygın olarak kullanılan bir maddedir. Araştırmacılar, ksilitolun kanın daha kolay pıhtılaşmasına neden olabileceğini ve bu pıhtıların kalbe ulaşarak kalp krizine, beyne ulaşarak ise felce neden olabileceğini tespit ettiler.
Araştırma ekibinden Dr. Stanley Hazen, ksilitolun obezite ve diyabet gibi hastalığı bulunan kişilere alternatif tatlandırıcı olarak önerildiğini belirterek, bu durumun ölümcül sonuçlar doğurabileceği konusunda uyardı. Hazen, ksilitolun, eritritol ile benzerlik gösterdiğini ve kalp hastalığı riski taşıyan kişilerin kanlarında yüksek seviyede ksilitol bulunmasının bu rahatsızlıklara yakalanma tehlikesini iki kat artırdığını vurguladı.
Dr. Hazen ayrıca, ksilitol içeren içecekler verilen sağlıklı gönüllülerin glukoz seviyelerinin, normal şeker alımına kıyasla 1000 kat daha fazla arttığını belirtti. Bu bulgu, ksilitolun potansiyel tehlikelerini gözler önüne seriyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise Haziran 2023'te aspartam gibi bazı yapay tatlandırıcıları "muhtemel kanserojen" olarak sınıflandırmış ve günlük alım miktarı aşılmadığı sürece kullanımının güvenli olduğunu açıklamıştı. Ancak ksilitol ile ilgili bu yeni bulgular, tatlandırıcıların sağlık üzerindeki etkileri konusunda daha fazla araştırma yapılması gerektiğini ortaya koyuyor.