SETBİR Başkanı Tarık Tezel, süt ve kırmızı et sektörüne ilişkin 2020 yılının değerlendirmesini ve 2021 beklentilerine dair bir açıklama yaptı.
TÜİK'in verilerinden bahseden Tezel, süt, yoğurt, beyaz peynir, kaşar peyniri, krem peynir, tereyağı ve ayran gibi temel süt ürünlerinin 2020 yılı sonundaki fiyatlarında bir değişim görünmediğini belirtti. Tezel, "2020 yılının koronavirüs salgını koşullarında, yüksek seyreden döviz kurları ve bunun etkisi ile elektrik, doğal gaz, işçilik, ambalaj başta olmak üzere tüm işletme maliyetlerinde yaşanan artışa karşılık sanayici, ürünlerine zam yapmayarak bütün bu maliyeti göğüsledi." diye konuştu.
Tezel şöyle devam etti:
"Hayalperest olmadan ama ümitsizliğe de kapılmadan işlerimizi geliştirmek, istihdama, üretime, yatırıma fırsatlar yaratmak zorundayız. Tüm bunları dikkate alarak çiğ süt üretiminin 2021 yılında yüzde 4 artacağını tahmin ediyoruz. COVID-19'un kontrol altına alınması ile 2021 yılının ikinci çeyreğinden itibaren süt ürünleri ihracatımızın yeniden 2019 seviyelerine geleceğini öngörüyoruz. Bu kapsamda verilecek ihracat desteklemeleri de elimizi güçlendirecektir. 2021 yılında tüketici fiyatlarının desteklenmesi, artan kayıt dışı oranının düşürülmesi, sektörde haksız rekabetin önlenerek, işini yasalara uygun yapanların desteklenmesi ve vergi kayıplarının önüne geçilebilmesi için süt ve süt ürünlerinde KDV oranlarının sıfırlanması önerimizin değerlendirilmesini bekliyoruz."
Koronavirüs salgını nedeniyle evde et tüketiminin artması nedeniyle paketli ürünlerin pazarda büyüme gördüğünü ifade eden Tezel, "Bu sene de kırmızı et üretiminin 1 milyon tonun üzerinde olmasını bekliyoruz. Aslında bu miktar artık ülkemiz için bir eşik değer. Kişi başı yıllık kırmızı et tüketiminde 14,5 kilo seviyesine ulaştık." dedi.
Talepleri dile getiren Tezel, "Dolayısı ile bu döneme özgü de olsa, özellikle temel gıda ürünlerinde KDV oranlarının gözden geçirilmesine ve sanayi üretiminin maliyetlerinin düşürülmesine ve kredi maliyetlerine yönelik temel tedbirlere ihtiyaç var." görüşünü savundu.