Sıklıkla Konya'da yetişen ve ismi Ebu Cehil Karpuzu olan bu meyve zehir saçıyor.
İç Anadolu'da halk arasında "Eşek Hıyarı" olarak da bilinen bu bitki uzman tavsiyesi dışında kullanıldığında büyük sağlık sorunlarına sebep olabiliyor.
SAKIN KULLANMAYIN!
Ebu Cehil bitkisine Konya'da sıklıkla üretim alanlarının dışında, yıkılmış virane yerlerde rastlanıyor.
Yerli halkın ekmeyi tercih etmediği bu bitki, ticari veya kar amacı gütmek için yetiştirilmiyor.
Ebu Cehil Karpuzu olarak bilinen bu meyve sıkıldığında, tohumlarının içerisinde bulunan mukus benzeri zehirli bir salgı fışkırıyor.
İNSANLARI ZEHİRLİYOR
Uzmanlar, halk arasında bu bitkinin taze sıkılmış suyunun sinüzit tedavisi için de kullanıldığını belirtirken, bu tarz bilinçsiz bir kullanımın insan sağlığında büyük tehlikelere yol açabileceğinin altını çiziyor.
NEDEN EBU CEHİL KARPUZU?
Genellikle çöplüklerde ve yol kenarlarında yetişir. Yeşil renkte, sert, tüylü otsu bir bitkidir. Akdeniz bölgemizde Ebucehil Karpuzu çok yaygındır. Ebucehil adının gelme sebebi ise tadının çok kötü olduğundan İslam tarihinde en çok beddua yemiş müşriklerden olan Ebu Cehil'in adını almıştır.
Ebücehil karpuzu ölümcül sonuçlar açabilecek bir bitkidir. Dikkatli ve doktor kontrolünde kullanılması gerekir.