Çin tuzu olarak bilinen ve özellikle sosislerde bulunan monosodyum glutamatın sağlığa zararlı olduğunu ve tüketilmemesi gerektiğini söyleyen Arıca, "Çin tuzunun özellikle karaciğeri yorabileceğini, karaciğer yetmezliklerine, hafıza kayıplarına, hücresel yıkımlara, böbrek hasarlarına ve organ yetmezliklerine yol açabileceğini" belirtti.
Türkiye'de de Çin tuzunun yaygınlaştığını belirten Prof. Dr. Arıca, bu tuzun özellikle hazır sosis, salam, kraker, hazır sos, hazır çorba, bulyon ve soslu kuruyemişlerde bulunduğunu söyledi. Arıca, "Eğer bir üründe monosodyum glutamat veya E621 kodu varsa, o üründe Çin tuzu vardır. Bu ürünleri dikkatli tüketmeliyiz, hatta hiç tüketmemeliyiz" dedi.
Arıca, Çin tuzunun iştah açıcı etkisi olduğunu da belirterek, "Yedikçe yediren, bir yediğimizde ikinciyi yediren hazır gıdaların büyük bir kısmında bulunan E621 kodlu Çin tuzu ya da monosodyum glutamata dikkat etmeliyiz" diye konuştu.
ÇİN TUZU NEDİR?
Çin tuzu, monosodyum glutamat olarak da bilinen bir gıda katkı maddesidir. Doğada bulunan glutamik asitin sodyum tuzudur. Çin mutfağında yüzyıllardır kullanılan Çin tuzu, günümüzde dünyanın birçok mutfağında yaygın olarak kullanılmaktadır.
ÇİN TUZUNUN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ZARARLARI
Çin tuzunun insan sağlığı açısından birtakım zararları olabileceğine dair bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Yapılan araştırmalarda, Çin tuzunun aşırı tüketiminin aşağıdaki sağlık sorunlarına yol açabileceği ileri sürülmektedir:
Baş ağrısı
Baş dönmesi
Cilt kızarıklıkları
Uyuşukluk
Kas krampları
Kalp çarpıntısı
Solunum problemleri
Astım
Migren
Otizm
Depresyon
Alzheimer