Yeni Pandemi Bu Kez Hindistan'da Patladı: Yine Yarasalardan Bulaştı! Vakalar Artıyor... Beyni Balon Gibi Şişiriyor

Yarasalar nedeniyle ortaya çıktığı saptanan Covid-19'un ardından bir pandemi de Hindistan sınırındaki Bengladeş'te patlak verdi. Yarasalardan meyvelere, oradan da insanlara bulaşan virüsün adı Nipah olarak adlandırılıyor ve enfekte ettiği kişilerin yüzde 75'inin ölümüne neden oluyor.

2019 yılında ilk vakaları ortaya çıkan ve 2020 yılından itibaren tüm dünyayı etkisi altına alan covid-19 pandemisinin etkileri henüz tam anlamıyla atlatılamamışken, dünya yeni bir virüsle irkildi.

Tıpkı koronavirüs gibi bu virüs de yarasalar nedeniyle ortaya çıkarken, şu ana kadar görülen 100'ün üzerindeki vakaya Bengladeş ve Hindistan ev sahipliği yapmakta. İlk olarak yarasaların idrarı veya tükürüğüyle kirlenmiş çiğ hurma suyu içenlerde görülen bu virüs nedeniyle ülke adeta ayağa kalkmış durumda.

Sağlık yetkilileri, bu içecek nedeniyle en az 139 kişinin virüse yakalandığını ve özellikle çiğ hurma suyu içmemeleri konusunda halkı uyardı. Nipah virüsü, hayvanlardan insanlara bulaşabilen zoonotik bir virüs olarak biliniyor ve özellikle Bangladeş ve Hindistan'ın bazı bölgelerinde yaygın olarak görülüyor.

14 KİŞİDEN 10'U HAYATINI KAYBETTİ

Nipah virüsüne maruz kalan 14 kişiden 10'u 2023 yılında Bangladeş'te hayatını kaybetti, bu da son yedi yılın en yüksek ölüm sayısı olarak kaydedildi. Hayatta kalanların yaklaşık yüzde 20'sinde uzun vadeli nörolojik sorunlar ortaya çıkıyor, ki bu da virüsün ciddiyetini gösteriyor.

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ: "PANDEMİ POTANSİYELİNE SAHİP

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Nipah virüsünü pandemi potansiyeline sahip "öncelikli patojenler" listesine almış durumda. Bu virüs, solunum ve merkezi sinir sistemlerine hızla zarar verebilir ve Covid-19'dan biraz daha yüksek bir ölüm oranına sahiptir. Şu ana kadar Nipah virüsüne karşı etkili bir tedavi veya aşı bulunmamakla birlikte, birkaç uzman grubu bu yönde çalışmalar yürütülüyor.

Bilim insanları, Nipah virüsünün kesinlikle yeni bir pandemiye neden olabileceğini belirtiyorlar. Özellikle gıda yoluyla bulaşma endişe verici bir durum olarak öne çıkıyor. Uzmanlar, virüsün şu an için insanlar arasında bulaşmasının zor olduğunu ancak gıda yoluyla bulaşmanın daha büyük bir pandemiye yol açabileceğini ifade ediyorlar.

Bu nedenle, uluslararası ticarette enfekte karkasların dikkatlice yönetilmesi ve yayılmasının önlenmesi son derece önemli olduğu belirtildi.

Uzmanlar, bu virüsün gelecekteki kitlesel yayılma potansiyeline karşı dikkatli olunması gerektiğini vurgulandı.

Sağlık Haberleri