İskoçya’da yapılan bir araştırmayla yapay zekânın kalp yetmezliği riskini erken teşhis edebileceği ortaya çıktı. Yapılan araştırmada geleneksel yollarla tespit edilebilmesi zor olan anomalilerin tanımlanabileceği düşünülüyor.
Dundee Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesinde yapılan araştırmada gönüllü 578 kişi incelendi. Üniversite’deki araştırmacılar kalp yetmezliği olan hastaları belirleyebilecek yapay zeka modelini kullandı. Kalp yetmezliğinin yaygın ama teşhisi zor olan bir sorun olduğunu söyleyen uzmanlar kalbin vücuda yeterli ölçekte kan pompalayamadığına vurgu yaptı. Bu sorunların giderilebilmesine katkı sağlaması için üretilen yapay zeka modelinin olumlu sonuçlar elde edebileceği belirtildi.
YAPAY ZEKA İLE TEŞHİS
Yapay zeka yazılımı ekokardiyografi taramaları yaptı. Bu taramalar kalp yetmezliği teşhisine yardımcı olabilecek tüm noktalar hakkında daha fazla ölçüm veya parametre sağlamaya yardımcı oldu. Çalışma sonunda elde edilen raporlar geleneksel görüntülerle elde edilen teşhislerden çok daha büyük ölçekte işlenebildi.
GELENEKSEL YÖNTEMLERDEN YAPAY ZEKA YÖNTEMİNE
Kalp yetmezliği semptomları geleneksel yöntemlerle doktorlar tarafından bir dizi önerilerle kontrol edilebiliyor. Örneğin yaşam tarzındaki değişiklikler, ilaç tedavisi ve ameliyat bu önerilerden bir kaçı ancak kalp yetmezliği zamanla kötüleşen bir rahatsızlık olduğu için sorun uzun vadede olumlu sonuçlanamayabiliyor. İşte bu durumun önüne geçebilmek için bir dizi araştırma yapıldı, çok sayıda hasta kaydı değerlendirildi. Yapay zekanın geleneksel ekokardiyografi görüntü analizi ile tespit edilemeyecek yapısal ve işlevsel anomalileri tespit edilebileceği sonucuna ulaşıldı.
ERKEN TEŞHİSİN ÖNEMİ
Erken teşhis pek çok önemli hastalığın en önemli unsuru olarak bilinir. Kalp yetmezliği de tedavinin hayatim önemi taşıdığı bir sorundur. Yapay zeka destekli bu çalışmayla kalp yetmezliği riski altındakilerin erken teşhisle ileride yaşayabilecekleri “olası” sorunlardan kurtulabileceği öngörülüyor.