Uzmanından 'yaz gribi' uyarısı. Çocuklar ve kronik hastalığı olanlar risk altında

Sıcak havalarla birlikte yaz gribi vakalarında artış yaşanıyor. Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şule Taş risk altındaki grupları açıkladı, “Hastalığa dikkat edilmeli” dedi.

Havaların ısınmasıyla birlikte halk arasında yaz gribi ya da klima hastalığı olarak bilinen lejyoner hastalığında artış görülüyor.

Soğuk algınlığı veya grip benzeri bir tür enfeksiyon hastalığı olan yaz gribi, kış gribinden farklı olarak influenza dışında daha birçok farklı virüs veya bakteri aracılığıyla meydana gelebiliyor.

SU TESİSATLARINDA MİKROPLAR ÇOĞALABİLİR

Türkiye Solunum Araştırmaları Derneği (TÜSAD) Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Şule Taş, yaz gribinin kişinin vücut direncinin düşmesi, klima tozları, plajlar ve toplu yaşanılan yerlerde zaman geçirilmesi gibi nedenlerle ortaya çıktığını söyledi. Gülen, şu uyarıları yaptı:

“Yaz gribine neden olan mikroplar havalandırma sistemlerinde, soğutma kulelerinde ve su tesisatlarında çoğalır ve bulaşır. Lejyoner hastalığı olarak da bilinen klima hastalığına sebep olan legionella pneumophila isimli bakteri, klimalı ortamların yanı sıra deniz, göl ve akarsu kenarları gibi sulak ortamlarda da bulunabilir.”

ÇOCUKLAR VE KRONİK HASTALIĞI OLANLAR RİSK ALTINDA

Yaz gribinin influenza virüsü kaynaklı gribe benzer semptomlar ortaya çıkardığını aktaran Gülen, hastalığın belirtileri konusunda şu bilgileri verdi:

“En sık karşılaşılan yaz gribi semptomları; yüksek ateş, titreme, öksürük, nefes darlığı, burun akıntısı, baş ağrısı, halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, boğazda kuruluk ve kas ağrısı. Özellikle, 5 yaş altı çocuklar, 65 yaş üstü kişiler, gebeler, obezite hastaları, kanser tedavisi görenler, diyabet, KOAH, astım, bronşiektazi ve solunum yetmezliği gibi rahatsızlıkları olanlar muhakkak sağlık kurumlarına başvurmalı.”

Sağlık Haberleri