Tırnaklarda meydana gelen beyaz lekeler, şekline ve büyüklüğüne göre önem taşıyor. Tırnakta nokta, çizgi ya da tamamen tırnağı kaplayacak kadar geniş bir alanda olan ve tıp dilinde karşılığı "lökoniki" olan beyaz lekeler neden oluştuğunu biliyor musunuz?
Lökoniki nedir?
Kimi zaman herkesin başına gelen beyaz lekeler, aslında bir sağlık sorununun habercisi midir? Lökoniki, parmaklarımızda veya tırnaklarımızda oluşan beyaz noktalara ve çizgilere verilen isimdir. Çok yaygın bir sorun olmasına rağmen tamamen zararsızdır. Bazı insanlarda tırnaklardaki beyazlık, nokta şeklinde küçük küçük olurken bazılarında ise kısa veya uzun çizgiler ile tüm tırnağa yayılır.
Beyaz lekelerin en önemli nedeni tırnak yatağının zarar görmesidir. Tırnağınızı bir yere vurmanız veya çarpmanız sonucunda bu durum ortaya çıkabilir.
Tırnakta oluşan beyaz lekelerin sebebi nedir?
Tırnaktaki beyaz lekelerin sebepleri genel olarak şöyle sıralanabilir:
- Tırnak mantarları,
- Kansızlık,
- Tırnak batmaları,
- Bazı ilaçların yan etkileri,
- Tırnak içi enfeksiyon,
- Tiroit hormon yetersizliği (hipotroidizm),
- Tırnak ucu deformasyon başlangıcı,
- Keratin hormonu yetersizliği.
Protein eksikliği
Tırnakta beyaz leke yatay şeritler halinde ise protein eksikliği belirtisidir. Bu şeritler, tırnakta değil tırnak yatağında olduğu için tırnakla birlikte uzamazlar. Beyaz leke, tırnağınızı diğer elinizle sıktığınızda kayboluyorsa protein eksikliğidir. Yeterince protein alınca lekeler kaybolur.
Alerjik tepki
Ojeler, besleyici yağlar, oje sökücüler ve tırnağa temas eden diğer kozmetik ürünler alerjiye ve tırnakta beyaz lekeye neden olabilir.
Mineral eksikliği
Mineral veya vitamin eksikliğinde tırnaklarda beyaz noktalar oluşabilir. Tırnaklardaki beyaz noktaların çıkmasının en büyük etkeni çinko ve kalsiyum eksikliğidir. Kalsiyum eksikliği ile tırnakta beyaz lekeler olduğu söylense de bilimselliği henüz kanıtlanmadı.
Tırnak yaralanmaları
Tırnak köküne alınan darbeler, tırnaklarda beyaz lekelere neden olabilir. Sık olarak manikür yaptırmak da tırnak lekelenmelerine yol açabilir.
Tırnaktaki beyazlık lekeler nasıl geçer?
İçeriğinde bol miktarda çinko minerali barındıran besinler kırmızı et, peynir, yumurta, brokoli, bezelye ve fındık gibi besinler tüketilmeli. Çinko, C vitamini ile beraber alınırsa çinko mineralinden yüksek oranda yararlanılır.
Ojeler de tırnaklarda hava sirkülasyonunu engelleyerek dolaşım bozukluğu ile birlikte beyaz leke oluşmasına neden olur. Sürülen ojeler uzun süre tırnakta tutulmamalı, gliserinli sağlıklı temizleyicilerle çıkarılmalı. Tırnakların nefes almasına dikkat edilmeli.
Hastalıklara neden olabilir
Tırnakların üzerinde oluşan beyaz lekeler, özellikle ayak tırnaklarında mantar hastalığının başlangıcı olabilir. Bazı cilt hastalıklarında da lökoniki denen beyaz lekeler görülür. Daha fazla ilerlememesi için cilt doktoru tarafından tedavisi yapılmalıdır.