Temizliğin bir numaralı malzemesi olan ve pandemi döneminde iyice alışkanlık haline getirdiğimiz sabunların kimi zaman cilt sorunlarına yol açabildiğini biliyor muydunuz? Her şeyin fazlasının zarar vermesi gibi sabunun da fazlası zararlı. Asit ve baz miktarı iyi ayarlanmamış bir sabunla da temizleneyim derken olumsuz etkiye sahip olabilirsiniz . Tabii 'doğal sabunlar'la güzel bir cilde sahip olmak da sizin elinizde.
Dengeli bir sabun seçin
Sabunlar, asit ve baz dediğimiz iki kimyasalın birleşiminden oluşuyor. Aslında bu temel bir kimya dersinde de anlatılıyor: Bir yağ asidi ile alkali yani bazın bir araya getirilmesiyle oluşan 'tuz', sabun olarak banyo ve mutfaklarımızda yerini alıyor. Asıl tehlike de bu yağ ve baz dengesinin sağlanamamasından kaynaklı. Dengesiz bir birliktelik, tahriş olmuş bir cilt anlamına geliyor.
Marketten alırken markasına, şekline dikkat ettiğimiz ve ambalajına göre seçtiğimiz sabunun koku ve rengi de cezbediyor. Peki ambalajına aldandığınız bir sabunda sizi ne gibi problemler bekliyor? Sabun alırken nelere dikkat etmeliyiz?
Gelişen teknolojiyle antibakteriyel sabunlar da hayatımızdaki yerini aldı. Anneannelerimizin kullandığı doğal sabunlar tarihe karışırken, onların sağlığından da hal kalmadı. Nemlendirici olmayan sabunlar soruna yol açıyor. Bu yüzden mutlaka nemlendiri oranı iyi bir sabun tercih etmelisiniz.
Ayrıca sodyum hidroksit denen ve lavabo açıcılarda bulunan 'kostik', sabunların ana maddesi. Bu vücutta tahrişe ve harabata yol açabiliyor.
Gerçek sabunun bembeyaz olmadığı, sarıya veya yeşile yakın bir renginin olduğu da unutulmamalı. Beyaz sabunun içerisine de yine rengini açmak için kimyasal bir madde olan 'titanyum diyoksit' katılıyor.
Sıvı sabun masum olmayabilir
Son yıllarda özellikle sıvı sabunlar çok tercih ediliyor. Toplu kullanım alanların mikropların yayılmaması için seçilen 'sıvı sabun', Ege Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre yaralara temas ediyor ve cilt kanseri riskini arttırabiliyor.
Sıvı sabunların içinde birçok kimyasal bulunuyor. SLS, parfüm ve koruyucu maddelerin bulunduğu sıvı sabun, en çok kimyasalın bulunduğu tür.
Antibakteriyel sabunlarda durum ne?
Antibakteriyel sabunlar özellikle pandemi salgınında çok yaygınlaştı. Mikroplara karşı tam koruma sağladığına inanılan 'antibakteriyel sabun' sanıldığı kadar iyi bir tercih değil. İçeriğinde bulunan 'triklosan' maddesi nedeniyle antibakteriyel sabunlar, bazı araştırma sonuçlarına göre kas ve iskelet sistemini bozabiliyor.
Antibakteriyel sabunlardaki triklosan nedir?
Hijyenik oluğu için sıkça kullandığımız antibakteriyel sabunların çok fazla da zararı mevcut. Bu zararların bazıları şu şekilde:
- Suda bulunan klorla birleştiğinde 'kloroform' gibi kanserojen bir maddeye neden olabilir.
- Bakterilerin antibiyotiklere karşı direnç kazanmasına sebep oluyor ve tedavi sürecini uzatabiliyor.
- Çocuklarda alerji ve egzamaya sebebiyet verebiliyor.
- Hormonları kötü yönde etkiliyor.
- Vücuttan uzun sürede atılmıyor, ayrıca doğada da kolay çözülmeyip zarar verebiliyor.
Doğal sabun nedir?
Doğal sabun, yağların sabunlaşması sonucu elde ediliyor. Temizleyici ve temel bakıma yardımcı bir madde. Doğal sabun, hem kozmetik hem de temizlik malzemesi. Doğal sabunun temizleyiciliği, bünyesinde bulunan hidrofobik kısmın yağ ve kir parçacıklarını sarabilmesinden kaynaklı.
Neden doğal sabun kullanmalıyız?
Doğal sabunun yapımında kimyasal olmadığı için herhangi bir cilt kuruluğu ya da tahrişe neden olmaz. İçinde kana karışabilen sentetik maddeler yoktur. Ayrıca sanılan aksine kokusu vardır, ama bu koku doğal bir kokudur. Derin, temiz ve saf bir kokuya sahip zeytinyağı, bıttım gibi geleneksel sabunlar kullanılmalıdır.