Stresli dönemlerde ve bağışıklık düştüğünde ortaya çıkan uçuklar en hızlı nasıl geçer, uçuk için evde neler yapılabilir?

Yüzde çıkan en can sıkıcı sorunlardan uçuk belirtileri, uçuğu geçirmek için evde yapabilecekleriniz...

Sabah uyanıp aynaya baktığınızda davetsiz bir misafir yüzünüze yerleşmiş olabilir. Uçuk dediğimiz bu rahatsız edici sağlık sorunu özel günleri mahvedebilir. Özgüveninize gölge düşürebilir. Müdahale edilmeze büyüyebilir ve yüzünüzde yara izi bırakabilir. Genellikle geceleri çıkan ve sabah fark edilen uçuklar için pek çok krem bulunuyor. Ancak gece yarısı yüzünüzde bir uçuğun çıkmak üzere olduğunu hissederseniz evinizde de bir krem yoksa ne yapmalısınız? Uçuğu geçiren doğal yöntemleri bilmek işte tam da bu noktada çok büyük önem taşıyor.

Uçuk Nedir?

Uçuk, ömür boyu tekrar eden viral enfeksiyonlardan biridir. Herpes simplex virüsünün deri yoluyla bulaşmasının ardından gelişen uçuk, vücudun birçok yerinde görülebilir. Herpes labialis, dudak bölgesinde gelişen uçuğun ismidir. Cinsel bölgede görülen uçuk ise Herpes genitalis olarak adlandırılır. Göz ve beyin gibi organlarda bile uçuk görülebilmektedir.
Güçlü bir bağışıklık sistemi ile genellikle bir hafta içerisinde Herpes enfeksiyonları kendiliğinden geçebilmektedir. Yine de kimi durumda ağrılı ve kaşıntılı yaralar görülebilmektedir. Böyle bir durumda doktor tarafından verilen uygun krem ve ilaçları kullanmak genellikle sorunu çözmek için yeterlidir.
Tedavinin başarılı olması için enfeksiyon fazla ilerlemeden bir hekime başvurulmalıdır. İlerleyen uçuk enfeksiyonlarında tedavinin tamamlanması daha uzun bir zaman alır. Antiviral tedavisi yılda birkaç kere tekrarlayan uçuk enfeksiyonlarına uygulanabilir.

Uçuk Virüsü

Uçuk pek çok nedene bağlı olarak çıkabiliyor. Genelde çene, dudak ve burunda çıkan bu uçuklar hem görsel olarak çok rahatsız edici hem de acı verici yaralar olarak tanımlanıyor. Hele bir de dudak çevresinde çıktıysa konuşmayı hatta yemek yemeyi bile zorlaştırabiliyor. Uçuğun tıp dilindeki adı ve sorumlusu Herpes virüsüdür. Herpes virüsün diğer adı da HSV'dir. HSV'nin iki çeşiti vardır. Yüz bölgesinde çıkan uçuk virüsü genellikle HSV-1'dir. HSV-2 ise genital bölgede ve cinsel organlarda çıkan uçuğa sebep olur. İltihaplı yaralar olarak ortaya çıkan uçuğa neden olan bu virüsler oldukça bulaşıcıdır. Temas yolu ile kolaylıkla bir başkasına bulaşabilir. Genellikle 5-7 gün arasında geçer.

Uçuk Belirtileri Nelerdir?

En yaygın görülen uçuk belirtileri şu şekildedir:

  • Kaşıntı
  • Ateş
  • Dudaklarda karıncalanma
  • Kuru, tahriş olmuş ve pul pul görünen bir cilt
  • Yüzde ve ağız içinde küçük kabarcıklar
  • Şişmiş lenf bezleri
  • Kas ağrısı
  • Su toplaması
  • Kızarıklıklar

Tekrarlayan ataklarda hasta durumu fark etmeyebilir. Bazen tekrarlama kendini hafif bir kaşıntı, yanma ve su toplama gösterir. Bu oluşumlar genellikle kabuklanarak kendiliğinden geçer. Uçuklar genellikle vücut direncinin düştüğü ve kişinin yoğun stres altında olduğu dönemlerde görülmektedir. Bazı kadınlarda adet dönemi öncesinde de görülebilir.

Uçuk hangi vitamin eksikliğinden çıkar?

Uçuğun oluşumunda kesin bir neden bulunmamaktadır. Dolayısıyla herhangi bir vitaminin eksik olması direkt olarak uçuk nedeni değildir. Yine de yeterli miktarda E ve D vitamini almak uçuğun oluşmasını engelleyebilir. Uçuk tedavisi boyunca E ve D vitamini almak ayrıca uçuğun hızlı geçmesini sağlayacaktır. Bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri ile E ve D vitaminleri, uçuğu engellemek için önemli vitaminlerdir.

Dudaktaki Uçuk Nasıl Geçer?

Dudak bölgesinde çıkan uçuğun kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Dudak uçukları sıklıkla hiçbir uyarı vermeden tekrar edebilir. Bu durum için bazı ilaçlardan yardım alınabilir. Bunlardan ilki merhemler ve kremlerdir. Uçuklar rahatsız edici duruma geldiğinde ağrıyı kontrol altına almak adına antiviral merhemler kullanılabilir. Ancak merhemleri uçuk belirtileri görülüp görülmez kullanmak gereklidir.
İlgili tedavi genellikle 4-5 gün boyunca günde 4-5 kere tekrar edilerek yapılır. Merhemlere eczanelerden ulaşılabilir. Doktorunuzun önerdiği merhemleri ya da reçetesiz bir şekilde eczaneden temin edebileceğiniz merhemleri tercih edebilirsiniz. Dudak bölgesindeki uçuk için son olarak birtakım ilaçlar kullanılabilir. Tedavi çeşitli oral antiviral ilaçlarla sağlanmaktadır. Bu tür ilaçlar reçetesiz bir şekilde satılmaz. Bunun için bir doktora danışmak şarttır.

Uçuğa Ne İyi Gelir?

Antiviral, antimikrobiyal ve bağışıklık güçlendirici bileşikler, uçuğa oldukça iyi gelmektedir. Bunlar virüsün yayılmasını sınırladığı gibi enfeksiyonun tekrarlama olasılığını da düşürürler. Bu durumda kişi daha az ağrı çeker ve daha az rahatsızlık duyar. Ancak her yöntem herkes için başarılı sonuç vermeyebilir. Bu durumda çeşitli doğal yöntemlerden faydalanılabilir.
Doğal uçuk tedavisi için aşağıdaki yöntemlerden faydalanılabilir:
Probiyotikler: Yoğurt, elma sirkesi, lahana turşusu gibi besinlerdir. Bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri vardır. Düzenli olarak tüketilmeleri durumunda uçuk oluşumu önlenebilmektedir.
E Vitamini İçeren Besinler: E Vitamini, cildi rahatlatıcı özelliği ile uçuk gibi ağrı ve rahatsızlığa neden olan durumların giderilmesine yardımcı olur. Antioksidan özelliği ile hasar almış cildi onarır. Bu durumda uçuk için badem, ıspanak, tatlı patates ve avokado gibi besinler tüketilebilir.
Yüksek C Vitamini İçeren Besinler: C vitamini bağışıklık sistemini en güçlü tutan vitaminlerin başında gelir. C vitamini içeren besinler tüketmek ayrıca cilt sağlığını korur, iyileştirir ve uçuğun iyileşmesini hızlandırır. Portakal, kırmızı biber, yeşil biber, lahana, brüksel lahanası, brokoli, çilek, greyfurt ve kivi gibi besinler bol miktarda c vitamini içermektedir.
Çinko: Çinko tüketmek, inflamasyonu azaltır ve bağışıklığı güçlendirir. Çinko oksit içeren kremler de uçuğa iyi gelmektedir.
Aloe Vera Jeli: Aloe vera jeli, uçuk yaralarını tedavi etmek için kullanılabilir.

UÇUĞU HIZLI GEÇİRMEK İÇİN EVDE NE YAPILIR?

Evinizde vanilya özütü varsa elleriniz yıkayıp küçük bir pamuğa 3-4 damla özüt damlatın. yara olan yere uygulayıp 5 dakika bekletin. Günde 4 kez tekrarlayın.
Aloe vera bitkisinin jelini ( sarı suyunu akıttıktan sonra) ezip uçuğun üzerine sürüp 10 dakika bekletin.
Hafif nemli bir pamuğu nane yağına batırıp uçuklu bölgeye uygulayın. Günde 2 kez yapabilirsiniz.
UÇUĞUN TEKRARLAMAMASI İÇİN TAVSİYELER
Uçuk sonrasında kullandığınız makyaj fırçalarını bol sabunla yıkayın. Diş fırçanızı değiştirin ve yüzünüzü temiz tutun. Ekinezya içeren besin takviyeleri alırsanız bağışıklık sisteminiz güçlenir ve virüslerle daha iyi savaşır.
https://www.cerrahi.com.tr/
https://haberciniz.biz/

Sağlık Haberleri