Sonbaharda gündüz saatleri belirgin şekilde kısalır ve gökyüzü çoğunlukla ağır ve kasvetlidir. Bu ne yazık ki iyi bir ruh haline katkıda bulunmuyor.
Bu soğuk ve karanlık dönem, arka plandaki kaygı durumunu ilk elden bilenler için özellikle şiddetlidir.
“Versiyonlardan biri genetik hafızadır. Atalarımız zor zamanlar geçirdi: Mevsimlerin değişmesiyle yiyecek bulmak zorlaştı ve düşük sıcaklıklar ve kısa gündüz saatleri ayrıca güneş ışığının eksikliği serotonini olumsuz etkiliyor. Bu nedenle kendimizi depresif hissetmeye başlarız" diyor.
Psikolog-hipnolog, nörolinguistik programlama ustası, işletme koçu bu durumu farklı bir şekilde açıklıyor:
“Bilim insanları bu fenomenin nedenleri konusunda henüz bir fikir birliğine varamadılar. Bazıları sonbahar kaygısının yalnızca insan vücudunda meydana gelen fizyolojik süreçlere dayandığına inanıyor. Dolayısıyla alınan Güneş ışığı miktarının sınırlı olması nedeniyle vücuttaki serotonin düzeyi kişinin ruh hali değişikliklerini, iştahını ve uyku düzenini doğrudan etkiler. Güneş ışığının olmayışı da melatonin hormonunun büyümesini büyük ölçüde etkiler. Uyuşukluk ve depresyon en hassas bireyler arasında yer alır. İnsan ruhuna hitap eden bir başka görüş de sonbahar zamanının çoğu kişi tarafından bir nevi başlangıç noktası, yani yaşamın yeni bir evresinin başladığı dönem olarak algılanmasıdır.
Soğuk mevsimin başlamasıyla artan kaygı, elbette, Güneş bulutların arkasından daha sık görünmeye başladığında artacak. Ancak bu durumun işinizi veya diğer faaliyetlerinizi, insanlarla etkileşimlerinizi veya planlarınızı etkilememesi için bununla "burada ve şimdi" başa çıkmanız gerekir.
- Uyku ve yeme düzeninizi izleyin. Kalkmak ve yatmak aynı anda olmalıdır. Sağlıklı melatonin üretmek için akşam 22.00 civarında yatmanız tavsiye edilir. Protein miktarını, omega-3 içeren gıdaları, C, D ve B vitaminlerini artırın. Daha fazla taze meyve ve sebze tüketin.
- Arkadaşlarla iletişim. Elbette her insan her zaman toplum içinde olamaz. Ancak herkesin ilgiye, sıcaklığa ve sevgiye ihtiyacı vardır. Sevdiklerinizle veya hoş insanlarla iletişim kurmak, özellikle yaşlılıkta gerekli olan, ihtiyaç duyduğunuzu hissetmenizi sağlayacaktır.
- Fiziksel aktivite. Bunu yapmak için sadece spor salonuna gitmenize gerek yok. Tercihen akşamları en az 30 dakika temiz havada yürüyüş yapmak gerekir. Ve sabah uyanır uyanmaz hafif esneme hareketleri yapabilirsiniz, böylece beyniniz vücudunuzdaki kasları ve eklemleri hissetme fırsatına sahip olur.
RUH HALİNİ İYİLEŞTİRMEYE YÖNELİK BU ÖNERİLER LİSTESİNDE İKİ NOKTA DİKKAT ÇEKİYOR:
- Kişisel alanın ve ilgi alanlarının yeniden düzenlenmesi: evin (apartman, depo, bahçe) genel temizliğini yapın, dağlar kadar eski ve gereksiz şeyleri ayıklayın, yeni bir hobi bulun, kurslara kaydolun, imajınızı değiştirin;
- Odayı ek olarak lambalarla aydınlatarak ve D3 vitamini tüketerek Güneş ışığı eksikliğini gidermek.
Bütün bunlar kaygı düzeylerini önemli ölçüde azaltmaya yardımcı olabilir. Sonbaharınızı keyifli aktivite ve etkinliklerle doldurun, sonra başka, parlak renklerle parıldasın!