Son kullanma tarihi geçse de bu yiyecekleri yemeye devam edebiliyormuşuz
Gıdalarda son kullanma tarihi oldukça önem taşırken bazı gıdaların son kullanma tarihi geçse dahi yenilmeye devam edilebileceği ortaya çıktı.
117
Paketli gıdaların ambalajlarında yer alan son kullanım tarihlerinin, o yiyeceklerin bozulduğu gün olduğu sıklıkla düşünülür. Ancak bazı gıdalar, bu tarihten sonra da güvenle tüketilebilir.
Hürriyet'te yer alan bilgilere göre; İşte, son kullanma tarihlerini geçtikten sonra bile tazeliğini koruyan yiyecekler.
217
1- Çiğ et ve tavuk
Çiğ et ve tavuk buzdolabında birkaç günden fazla saklanamazken, dondurulduklarında uzun süre dayanabilirler. Dondurulmuş kıyma 3 ila 4 ay, bütün tavuk veya hindi ise yaklaşık 1 yıl boyunca güvenle saklanabilir. Soğukta bakterilerin ürememesi, bu gıdaların raf ömrünü uzatır; fakat uzun süre dondurulmuş etin lezzet kaybı yaşanabilir.
317
2- Çiğ balık
Tıpkı et gibi balık da dondurulmuş halde 6 ila 9 ay dayanabilir. Füme balıklar ise 3 ila 6 ay arasında saklanabilir. Konserve ton balığı, kapağı açılmadığı takdirde, son tüketim tarihinden sonra 2 ila 5 yıl boyunca tazeliğini koruyabilir.
417
3- Kahvaltı gevrekleri
Paketleri açılmadığı sürece kahvaltılık gevrekler, son tüketim tarihinden sonraki 6 ila 8 ay boyunca güvenle tüketilebilir. Açıldıktan sonra ise 4 ila 6 ay taze kalır.
517
4- Yeşillikler
Ispanak ve marul gibi yeşil yapraklı sebzeler, taze olarak tüketilmelidir. Eğer yumuşamaya başladıysa, 5 ila 10 dakika buzlu suda bekletmek bu sebzelerin tazeliğini geri kazanmasına yardımcı olabilir.
617
5- Kuru Makarna
Açılmamış kuru makarnalar, son tüketim tarihinden sonraki 2 yıl boyunca güvenle yenebilir. Taze makarna ise son tarihinden sonra en fazla 5 gün içinde tüketilmelidir; dondurulursa 6 ila 8 ay saklanabilir.
717
6- Dondurulmuş sebzeler ve meyveler
Dondurulmuş sebze ve meyveler, ambalajları açılmadığı takdirde, son tarihten itibaren 8 ila 10 ay daha tüketilebilir.
817
7- Turşular
Buzdolabında, hava almayan kaplarda saklanan turşular, 2 yıl kadar dayanabilir. Ancak bu süre içinde yumuşamaya başlayacaklarını unutmamak gerekir.
917
8- Yoğurt ve peynir
Kapakları açılmadığı takdirde yoğurt, son tüketim tarihinden sonraki 1-2 hafta boyunca tüketilebilir. Sert peynirler de benzer şekilde dayanıklıdır. Peynirin bozulup bozulmadığını anlamak için görüntüsüne ve kokusuna dikkat etmek yeterlidir.
1017
9- Süt ve bitkisel sütler
Süt, son kullanım tarihinden sonra 5-6 gün boyunca tüketilebilirken, bitkisel sütler açılmadıkları takdirde 1 ay kadar dayanabilir.
1117
10- Konserve Gıdalar
Birçok konserve ürün, son tüketim tarihinden sonra da dayanabilir. Ancak asitli yiyeceklerin (domates, ananas gibi) bu kuralın dışında olduğunu hatırlamakta fayda var.
1217
11- Fıstık ezmesi ve soslar
Kapağı açılmadığı takdirde fıstık ezmesi, son tüketim tarihinden sonraki 1 yıl içinde güvenle yenebilir. Ketçap ve hardal gibi soslar da benzer bir şekilde uzun süre dayanabilir.
1317
12- Bal ve çikolata
Bal, nemle temas etmediği sürece bozulmayan bir gıda maddesidir. Çikolata ise tadı bozulmadığı sürece güvenle tüketilebilir.
1417
13- Ekmek ve bisküvi
Bayatlamış ekmek, üzerinde küf yoksa tüketilebilir. Bisküvi ise ambalajı açılmadığı takdirde birkaç hafta daha dayanabilir.
1517
14- Vanilya özütü ve kahve
Saf vanilya özütü de uzun süre bozulmayan gıdalar arasında yer alır. Hızlı kahve paketleri, serin ve kuru bir ortamda saklandığında uzun süre tazeliğini koruyabilir.
1617
15- Yumurta ve Şeker
Yumurtalar, satın alındıktan sonraki 3 ila 5 hafta içinde tüketilmelidir. Şeker ise yıllarca bozulmadan saklanabilir.
1717
16- Mısır Nişastası ve Chia Tohumu
Mısır nişastası, cam kavanozda serin bir yerde saklandığında uzun süre dayanabilir. Chia tohumu da hava almayan bir kapta muhafaza edildiğinde lezzetini bir yıl boyunca korur.