SOL Parti, Sağlık Politikalarını Açıkladı: 10 Öneri

SOL Parti Sağlık Politikaları Çalışma Grubu, bugün İstanbul’da düzenlediği basın toplantısında sağlık alanında izleyeceği politikaları açıkladı.

Toplantıya, İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı İlknur Kaya Bahadır, İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Güray Kılıç, İstanbul 2. Bölge Milletvekili Adayı Osman Öztürk, İstanbul 1. Bölge Milletvekili Adayı Şengül Kılıç ve İstanbul 3. Bölge Milletvekili Adayı Leyla Koç Üzüm katıldı.

"Paran kadar sağlık" dönemi

Leyla Koç Üzüm, “AKP’nin 20 yıllık sağlık politikası, esas olarak ‘paran kadar sağlık’ ile özetlenebilecek bir dönem. Bizim de dünden bugüne yürütmüş olduğumuz politikalarımızın temeli ‘Sağlıkta ticaret ölüm demektir. Sağlıkta yapılan her türlü özelleştirme ölüm demektir’ şiarından yola çıkarak hazırladığımız bu seçim dönemine ilişkin bir broşürümüz var” dedi.

Vatandaş muayene olamadı

SOL Parti Sağlık Politikaları Çalışma Grubu adına Osman Öztürk, AKP'nin "Sağlıkta reform yaptık" sözlerinin gerçeği yansıtmadığını vatandaşların muayene olamadığını kaydetti.

Yüzlerce ilacın eczanede bulunamadığını ifade eden Öztürk, "Parası olmayan, özel hastanenin kapısından dahi içeri giremiyor. Bunu en kötü olarak salgın döneminde yaşadık. Geceliğine 15 bin lira para aldılar. SGK’dan aldıkları paranın dışında, parayı veremeyeni de eline bir paket ilaç verip geri gönderdiler. En çok propagandasını yaptıklarından biri, ‘İlacımı istediğim eczaneden alıyorum’. Ama bulabilirse. Yüzlerce ilaç, kanser ilaçları da dahil, eczanelerde bulunmuyor" dedi.

10 Öneri

SOL Parti’nin sağlıkla ilgili önerileri ise şöyle:

  • Sağlık bütün insanların doğuştan kazanılmış bir hakkı olup, temel şiarımız ‘Herkese eşit, ücretsiz, nitelikli sağlık hizmeti’dir.
  • Sağlık, piyasanın vahşi koşullarına terk edilemez. Bütün özel sağlık kurumları kamulaştırılmalıdır.
  • Sağlık için gerekli tüm kaynaklar genel bütçeden karşılanmalı, sağlıktaki bütün ‘ilave ücret, katkı, katılım payları’ kaldırılmalı, sağlık hizmetleri herkese parasız olarak sunulmalıdır.
  • Sağlık hizmetlerinin örgütlenmesi ve sunumunda öncelik koruyucu hizmetlere verilmeli; birinci, ikinci, üçüncü basamak sağlık hizmetleri, sevk zinciri ile birbirine bağlanmalıdır.
  • Bir Dünya Bankası-AKP projesi olan ‘Türkiye Aile Hekimliği Sistemi’ kaldırılmalı, birinci basamakta bölge/nüfus tabanlı ve ekip çalışmasına dayalı yapı kurulmalıdır.
  • Sağlık hizmetleri mahalleler, fabrikalar, iş yerleri, okullar gibi yaşam ve çalışma alanlarından başlanarak örgütlenmeli, bütün bu alanlarda toplum katılımı sağlanmalıdır.
  • İş yerlerinde, iş cinayetleri ve meslek hastalıklarının önlenmesi için bütün önlemler alınmalıdır.
  • Toplumsal cinsiyet eşitliği politikaları hayata geçirilerek şiddetin önlenmesi, kadınlar ve LGBTİ+ bireylerin eşit ve kolay bir biçimde gereksinim duydukları sağlık hizmetlerine erişimleri sağlanmalıdır.
  • Sağlıkta bölgesel eşitsizlikler kaldırılmalı, bütün yurttaşlar ana dilinde sağlık hizmeti alabilmelidir.
  • Bütün sağlık çalışanları grevli, toplu sözleşmeli sendika hakkına sahip olmalı, bütün sağlık kurumlarında sağlık çalışanlarının yönetime katılımı sağlanmalıdır.”

Sağlık Haberleri