Doğuştan gelen bağışıklık sistemi işgalci virüsleri dışarı atmaya uğraşırken, edinilmiş bağışıklık da vücudun karşılaştığı hastalık yapan belli patojenleri hedef alır ve tekrar karşılaşma halinde hazırlıklı olmak üzere hatırlayıcı hücreler oluşturur.
İngiltere’deki Reading Üniversitesi’nde bulaşıcı bir hastalık uzmanı olan Dr. Simon Clarke’a göre, kişinin kendini sıcak tutması, soğuk algınlığı semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir. “Eğer üşüyorsanız ve vücut ısınızı yükseltmeniz gerekiyorsa, banyo yapmak veya duş almak bunu yapmanın bir yoludur” diyen Clarke’a göre, duştaki buhar sadece ısıtmakla kalmaz, aynı zamanda mukusu incelterek tıkalı sinüslerinizi de temizler. Bu da daha kolay akmasını ve vücuttan gitmesini sağlar.
Uzmanlar, kış aylarıyla birlikte sıkça görülen soğuk algınlığından hızlı bir şekilde kurtulabilmeniz için işinize yarayacak 3 basit ama etkili yöntemi paylaştı...
Daily Mail’in haberine göre, eczacı Thorrun Govind ise, aynı faydaları elde etmek için bir kaseyi sıcak suyla doldurmayı ve buharı solumayı öneriyor. Govind, “Bir kase sudan derin nefes alıyorsanız, mukusu inceltebilir ve biraz daha iyi akmasına yardımcı olabilir” dedi. Bolca dinlenmek ve susuz kalmamak, tekrar sağlıklı olmak için bilinen en iyi ve kanıtlanmış yollarından ikisi olsa da, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve öksürükle mücadele etmenin biraz daha sıra dışı yolları da bulunuyor. İşte soğuk algınlığıyla mücadele ederken uygulayabileceğiniz sıra dışı yöntemler…
TEMPOLU YÜRÜYÜŞ
Kendinizi bitkin hissediyorsanız, muhtemelen dışarıya çıkmak konusunda isteksizsinizdir. Ancak uzmanlar, tempolu bir yürüyüş için dışarı çıkma cesaretini bulmanın gerçekten yardımcı olabileceğini söylüyor. Dr. Clarke, yürüyüş yapmanın ve biraz temiz hava almanın sağlığınız için her zaman iyi olduğunu belirtirken “yılın bu zamanında sıkı giyinmeyi de unutmayın” diyerek ekliyor.
BAHARATLI YİYECEKLER
Cardiff Üniversitesi’ndeki Soğuk Algınlığı Merkezi, baharatlı yemeklerin tükürük salgılamanıza yardımcı olduğunu, öksürük ve boğaz ağrısı semptomlarınızı azalttığını buldu. Dr. Clarke, köri, karabiber gibi baharatların hava yollarını tahriş ederek onları açmasının işe yarayabileceğini söyledi. Yemeklere ekstra bir tat vermek için eklenen sarımsak ve zencefil gibi malzemelerde de birçok soğuk algınlığına neden olan rhinovirüsle savaşmaya yardımcı olabilecek çinko bol miktarda bulunuyor.
SICAK SU
Cardiff Üniversitesi’nin Soğuk Algınlığı Merkezi’nden Profesör Ron Eccles ve ekibi, rahatlatıcı, sıcak bir içecek tüketmenin burun tıkanıklığı üzerindeki etkilerini inceledi. Rinology dergisinde yapılan araştırmada sıcak bir içeceğin burun akıntısı, öksürük, hapşırma, boğaz ağrısı, üşüme ve yorgunlukta anında rahatlama sağladığını buldu. Govind de, “Bol miktarda sıvı içmeniz gerekiyor çünkü bu, mukus zarlarınızı kaygan tutacak. İnsanların biraz daha rahat hissetmesini sağlayabileceği için ılık sıvı içmeye teşvik ediyoruz” dedi.