Covid-19 dönemi boyunca evlerinden çıkmayan pek çok vatandaşın bağışıklık sistemi virüslere karşı korunmasız hale geldi ve grip hastalığının belirtileri daha şiddetli şekilde hissedilmekte. Yine de bir ya da iki hafta içerisinde belirtilerinin tamamen gitmesi beklenen grip hastalığına yakalanan vatandaşlar aylarca süren öksürük sorunundan şikayet etmekte. Uzmanlar uzun süreli devam eden inatçı öksürüğün başka hastalıkların habercisi olabileceği uyarısında bulundu.
ÖKSÜRÜK 3 HAFTADAN UZUN SÜRÜYORSA DİKKAT!
Doktorlar tarafından yapılan açıklamaya göre, öksürüğün akut, subakut ve kronik olarak adlandırılan 3 evresi bulunuyor. Basit bir üst solunum yolları enfeksiyonundan sonra ortaya çıkan öksürüğün 1 - 2 hafta içerisinde geçmesi gerekir. Bu evre akut evredir. Üç haftadan daha uzun sürüyorsa mutlaka altında yatan neden araştırılmalı.
GEÇMEYEN ÖKSÜRÜK BU HASTALIKLARIN HABERCİSİ OLABİLİR!
Öksürük zararlı bir durum değil aksine savunma mekanizmasıdır. Sağlıklı insanlar da günde birkaç kez öksürebilir. Sigara içmeyen, kronik akciğer hastalığı olmayan birindeki geçmeyen öksürüğün genellikle 3 nedeni olabilir. Bunlar astım, reflü ve kronik geniz akıntısı olarak sıralanabilir. Sigara içmeyenlerde öksürük beklenmeyen bir belirti olduğu için genellikle doktora zamanında başvururlar ve tanısı gecikmeden tedavisine bakılır.
NEDEN ÖKSÜRÜK AYLARCA GEÇMİYOR?
3 haftadan uzun süren öksürüğün sebepleri şunlar olabilir:
Kalp yetmezliği; sırt üstü yatıldığında öksürük artıyorsa, nefes darlığı oluyorsa, yüzde gözde bacaklarda şişmeler meydana geliyorsa kalp yetmezliğinden şüphelenilmelidir.
Bronşektazi; öksürükle birlikte uzun süreli balgam çıkartma, balgamda kan, hırıltılı solunum ve nefes darlığı şikayetleri olabilir.
Akciğer büzüşmesi; interstisyel akciğer hastalığı olarak adlandırılan ve çoğunlukla nedeni bilinmeyen bazı hastalıklarda da öksürükle birlikte çabuk yorulma, el ve ayak parmaklarında parmaklarda çomaklaşma diye tabir edilen deformasyon görülebilir.