Sınavdan Önce Bunları Sakın Yemeyin!

Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci:- "Çok yağlı, kızartmalı ya da karbonhidrat içeriği çok yüksek besinler kan şekeri dalgalanmaları yaratabilir. Bunun yerine yeterli ve dengeli beslenmenin tam olarak sağlandığı tüm besin gruplarını içeren bir akşam yemeği tüketilebilir"

Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Uzman Diyetisyen Melis Bengisu Demirci, 3 milyonu aşkın adayın yarışacağı üniversite sınavı öncesinde beslenmeye dair önemli tavsiyelerde bulundu.

Demirci, gıda zehirlenmesi riskini artırdığı için kalabalık yerlerde yemek yemekten ve açıkta satılan yiyecekleri tüketmekten uzak durulmasını önerdi.

Uzun çalışma döneminin ardından stresin en yoğun yaşandığı sınav gününde kaygı azaltıcı ve stresi yönetmeyi kolaylaştıracak şekilde beslenmenin sınav başarısını destekleyebileceğini söyledi.

Demirci, sınav gününün diğer günlerden çok farklı olmadığını ve beslenme rutininin de buna göre düzenlenmesi gerektiğini vurguladı.

YAĞLI VE KARBONHİDRATLI BESİNLERDEN KAÇININ

Sabah erken saatlerde yapılan sınav dolayısıyla bir gece önceden tüketilen yiyeceklerin yan etkilerinin sınav gününe yansıyabileceğini belirten Demirci, çok yağlı, kızartmalı ya da karbonhidrat içeriği çok yüksek besinlerin kan şekeri dalgalanmaları yaratabileceği konusunda uyardı.

Sınav öncesi gece uykusunu destekleyici besinler alınmasını öneren Demirci, yatmadan iki saat önce yoğurt, süt ya da kefir tüketilebileceğini veya rezene, papatya ya da melisa gibi bitki çaylarının tercih edilebileceğini söyledi.

Demirci, enerji içecekleri ve kahve, çay tüketiminin hem gastrointestinal sistemi olumsuz etkileyebileceğini hem de halihazırda heyecanlı olan adayların nabzını daha da hızlandırabileceğini belirtti.

DENGELİ VE SAĞLIKLI BİR KAHVALTI YAPIN

Yeterli ve dengeli beslenmenin sağlandığı bir kahvaltının sınav esnasında başarıyı destekleyeceğini vurgulayan Demirci, iyi bir protein kaynağı olan ve uzun süre tokluk sağlayan yumurta, az tuzlu peynir, ceviz, tam buğday ekmek ve mevsim sebze ya da meyvelerin tercih edilebileceğini açıkladı.

Sağlık Haberleri