Sigara içmeyenler için de tehlike büyük: Fosil yakıt kirliliğinde kanser riski

Avrupa’da yayınlanan bir araştırma, araç egzozu ve fosil yakıt dumanından kaynaklanan hava kirliliğinin sigara içmeyenlerde de akciğer kanseri riskini artırdığını ortaya çıkardı.

Avrupa Tıbbi Onkoloji Derneği'nin bugün yayınladığı çalışmaya göre, araç egzozu ve diğer fosil yakıt dumanından kaynaklanan hava kirliliği, sigara içmeyenlerde de akciğer kanseri riskini artırıyor.
Francis Crick Enstitüsü ve University College London'daki araştırmacılar, 2.5 mikrometre partikül madde artışının, tipik olarak akciğer kanseriyle ilişkilendirilen hava yolu hücrelerinde "hızlı değişikliklere" yol açtığını ve onları "kanser kök hücresi benzeri bir duruma" doğru yönlendirdiğini buldu.


460 bini aşkın insan araştırıldı


İngiltere, Güney Kore ve Tayvan'da 460 binden fazla kişiye ait verilerin analiz edildiği çalışmaya göre, bu mutasyonlar normal akciğer dokusu örneklerinin yüzde 18-33'ünde mevcuttu ancak bu akciğerler hava kirliliğine maruz kaldığında kanserler "daha hızlı" gelişti.
Çalışmanın baş araştırmacısı olan Birleşik Krallık Kanser Araştırmaları baş klinisyeni Charles Swanton, çalışmanın iklim değişikliğini daha da kötüleştiren "havadaki aynı partiküllerin" aynı zamanda "akciğer hücrelerinde daha önce göz ardı edilen kansere neden olan bir mekanizmadan" nasıl sorumlu olduğunu da ortaya koyduğunu söyledi.
Dünya Sağlık Örgütü, yaklaşık bir yıl önce ozon, nitrojen dioksit, sülfür dioksit ve karbon monoksit dahil olmak üzere hava kirliliğinin azaltılmasının "milyonlarca hayatı kurtarmak" için gerekli olduğu uyarısında bulunduğu bir rapor yayınlamıştı.


Yılda 1.2 milyon kişi akciğer kanserinden ölüyor


British Medical Journal'da yayınlanan bir rapora göre, akciğer kanseri dünya çapında yılda yaklaşık 1.2 milyon ölüme neden oluyor. Tütün kullanımı bu ölümlerin büyük çoğunluğunu oluştururken, hava kirliliği de düşük seviyelerde bile olsa etkenler arasında yer alıyor. Amerikan Kanser Derneği'nin 2002 yılında yaptığı bir araştırma, ince partiküller ve sülfür oksitle ilişkili kirliliğin metreküp başına her 10 mikrogram artışında akciğer kanseri riskini yaklaşık yüksek 8 oranında arttığını ortaya koydu. ABD'de yaklaşık 100 milyon insan, hava kirliliğinin hava kalitesi standartlarını aştığı bölgelerde yaşıyor.


İklim değişikliği tehlikeyi daha da artırıyor


2018 Ulusal İklim Değerlendirmesi raporuna göre, gezegen ısınmaya devam ettikçe kötüleşen hava kalp damar sağlığını da tehlikeye atacak. Dünya Sağlık Örgütü, 2030-2050 yılları arasında iklim değişikliğinin neden olduğu yetersiz beslenme, sıtma, ishal ve sıcak stresinin yılda yaklaşık 250 bin kişinin ölümüne yol açacağını öngörüyor.

Sağlık Haberleri