Dünya mutfaklarının vazgeçilmezi olan sarımsak, yemeklere lezzet verdiği kadar binlerce yıldır ilaç olarak kullanılıyor. Sarımsağın bağırsakları temizlediği, diyabetten kansere kadar pek çok faydalı etkisi olduğu biliniyor. Halk arasında doğal antibiyotik olarak bilinen sarımsağın yararları saymakla bitmiyor.
Sarımsağı ilk olarak Mısırlılar tedavi amaçlı kullandı. Sarımsağın içeriğinde yüzde 84.09 su, yüzde 13.38 organik madde, yüzde 1.53 inorganik madde bulunmaktadır. 33 çeşit kükürt bileşiği olan sarımsak; çinko, germanyum, A, B1 ve C vitaminleri içeriyor.
Pek çok hastalığa karşı vücudu koruyan sarımsak saç ve tırnak sağlığı, kalp ve damar hastalıkları, diyabet, cinsel sağlık, kilo kontrolü gibi rahatsızlıklar başta olmak üzere birçok sorunun riskini azaltacak önemli bir ilaç.
Sarımsağın sağladığı faydaların yanı sıra kabuklarının da bir o kadar önemli olduğunu biliyor muydunuz? Tıpkı sarımsak kullanımında olduğu gibi kabuklarını da birçok alternatifle tüketebilirsiniz.
Vücudun enfeksiyon ve iltihaptan arından sarımsak kabuğu, düşük bağışıklık sisteminin tavan yapmasını sağlayacak etkiler barındırıyor. Sarımsak kabukları anti-inflamatuar fenilpropanoid antioksidanlar başta olmak üzere en az 6 farklı antioksidan içeriyor.
Cilt dokusunun gelişimine yardımcı olan sarımsak kabukları bazı iltihaplanmaları da önleyebilir.
Sarımsağın doğal şifa dağıtan kabukları, vücudu toksinlerden arındırarak bağışıklık sistemini güçlendirir. Geçmeyen öksürük problemini sarımsak çayı içerek ortadan kaldırmak mümkün.
İşte o mucizevi içecek: Sarımsak Çayı
Sarımsak kabuğu çayı hazırlamak için sarımsak ve kabuğunu birbirinden ayırın.
Kabukları bir demliğin içine ekleyin, üzerine 2 bardak kaynar su ilave edin.
Demliği kapatıp üzerini örterek 1 saat kadar demlenmesini bekleyin. Ardından günde 1 bardak olacak şekilde içebilirsiniz.
Eğer kokudan veya tadından rahatsız olursanız içine zencefil, portakal, bal da karıştırabilirsiniz. Afiyet olsun.