SGK'nın avansı hastanelerin faturası için harcanmış

Sağlık hizmet gideri için SGK’den avans alınan 42,3 milyar TL’nin bakanlığa bağlı hastanelerin elektrik, su, doğalgaz giderleri için kullanıldığı ortaya çıktı.

Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmet giderleri ile tedavileri için avans olarak aldığı 42,3 milyar TL’yi bağlı hastanelerin sağlık tesislerinin elektrik, su ve doğalgaz giderlerini karşılamak için kullandığı ortaya çıktı. Uzmanlar, cari giderler için harcanan miktarın tedavi hizmetleri için ayrılan bütçeden de fazla olduğuna dikkat çekerek ‘‘Bu paranın cari giderler için ayrılmış olması, ilgili protokollere de aykırı’’ dedi.

SGK raporlarına girdi

BirGün'den Sibel Bahçetepe'nin haberine göre, SGK’nin 2021 Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’na göre, Sağlık Bakanlığı’nın kurumlarında genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduklarına 38 milyar 858 milyon TL hizmet üretmesine karşın kurum 81 milyar 160 milyon TL avans ödemişti. Aradaki 42 milyar 302 milyon TL’nin nereye harcandığıysa soru işaretiydi. CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir de bunun üzerine Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle TBMM’ne soru önergesi vermişti.

Emir’e önceki gün bakanlıktan gelen yanıtta, “2021 yılında toplam 81 milyar 160 milyon TL tutarında protokol imzalanmıştır. Buna karşılık 2021 yılında toplam 82 milyar 645 milyon TL harcama yapılmıştır. Bu harcama ile başta hastaneler olmak üzere bakanlığımıza bağlı tüm sağlık tesislerimizin ilaç, laboratuvar ve tıbbi malzeme ihtiyaçları ile elektrik, su ve doğalgaz gibi cari giderleri karşılamıştır” demesi dikkat çekti. Dr. Güray Kılıç ve Dr. Ergün Demir, yaptığı değerlendirmede "Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından verilen yazılı cevapta harcamanın nereye yapıldığına ilişkin açıklama şaşkınlık yaratmıştır" dedi. Demir ve Kılıç, özetle şu değerlendirmede bulundu:

"Sağlık Hizmet Alım Sözleşmesi Protokolü’nde Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerin ve sağlık tesislerinin elektrik, su ve doğalgaz gibi cari giderleri karşılanması hükmü yoktur. İşçilerin alın teri ile ödedikleri primler ile genel sağlık sigortalısı ve bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmet giderleri/ tedavisi için harcanması gereken 42,3 milyar TL pembe tablolarla tanıtımı yapılan kamu-özel işbirliği ile yapılmış şehir hastanelerin de içinde olduğu bakanlığın elektrik, su ve doğalgaz gibi cari giderleri için kullanılmış. Oysa, SGK ile bakanlık arasında 2021 yılı götürü bedel üzerinden sağlık hizmeti alım sözleşmesi ve usul esasları ile imzalanan protokolde böyle bir hüküm yer almamaktadır."

'Bakanlık, şeffaf bilgi vermeli'

CHP’li Dr. Murat Emir ise özetle şu değerlendirmeyi yaptı:

"82,6 milyar TL’lik bütçenin yalnızca 38 milyar TL’sinin tedavi hizmetleri için kullanıldığını da biliyoruz. Bu durumda da neredeyse 42 milyar TL’lik bir kaynak, cari giderler için harcanmış. Yani tedavi hizmetleri için ayrılan bütçeden de fazla. Bu paranın cari giderler için harcanmış olması protokole aykırılık taşırken bir başka şüpheyi de doğuruyor. Bu para, zaten devletin kasasından milyarlarca TL akıtılan yandaş müteahhitler tarafından işletilen şehir hastanelerine mi aktarılıyor? Bakana, hangi kritere göre bütçede artışa gittiniz diye soruyoruz. Yanıt yok, 42,3 milyar TL’yi nereye harcadınız diye soruyoruz. Yanıt yok. Bakanın bu sorularımızı yanıtsız bırakmış olması, adeta bu şüphelerimizi doğrular nitelikte. Sağlık Bakanı, milyarlarca TL’lik bu bütçe için kamuoyuna şeffaf bir şekilde bilgi vermeli."

Sağlık Haberleri