Şekeri azaltılmış birçok gıdada ve sakız ve diş macunu gibi ürünlerde kullanılan ksilitol adı verilen düşük kalorili tatlandırıcı, kalp krizi, felç ve ölüm riskinin neredeyse iki katıyla bağlantılı olabilir.
Cleveland Clinic Lerner Kardiyovasküler Teşhis ve Önleme Merkezi direktörü, kıdemli çalışma yazarı Dr. Stanley Hazen, "Sağlıklı gönüllülere seviyelerin ne kadar yükseleceğini görmek için ksilitol içeren tipik bir içecek verdik ve seviyeler 1000 kat arttı" dedi.
Diyabet hastalarının veya zayıflamak isteyenlerin kullandığı ksilitol, sakız ve diş macunu gibi ürünlerde de bulunuyor. Geçen yıl yapılan bir çalışmada ksilitol gibi şeker alkolü sınıfında yer alan eritritol adlı tatlandırıcının kalp krizi ve felç riskini iki kata kadar artırdığı tespit edilmişti.
Bu araştırmayı yürüten ekip yeni çalışmalarında ksilitolün kalp damar sağlığı üzerindeki etkisini inceledi.
Bilim insanları ayrıca ksilitol tükettikten sonra kandaki glukoz seviyesinin bin katına çıkarak 6 saat boyunca yüksek kaldığını kaydetti. Dr. Hazen bu bulguyu "Şeker yiyince glukoz seviyesi yüzde 10 ya da 20 artabilir ama bin kat artmaz" diye açıklıyor.