Veterinerlik hizmetlerinin fiyatları son dönemde tartışma konusu. Birçok hayvan sahibi fiyatların semtten semte göre değiştiğini, aynı işlem için binlerce liralık fark alındığını belirtiyor.
İstanbul Veteriner Hekimler Odası Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, sosyal medyadan veteriner hekimlere gelen yüksek fiyat eleştirilerine yanıt verdi. halktv.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Arslan, fiyatların meslek odası tarafından asgari ücretle belirlendiğini söyledi. Arslan, "Semtlerin kira masrafına göre asgari ücretler alt sınır olmak üzere, üzerinde ücret alınabilir" dedi.
'Meslek odaları müdahale eder'
Veteriner hekimlerin bu durumu suistimal edemeyeceğini, ederse de meslek odaları müdahale edeceğini söyleyen Arslan, şöyle devam etti:
"Kısırlaştırma fiyatlarının pahalı olduğundan bahsediliyor ama kısırlaştırma basit bir işlem değil. Medikal bir işlem; anestezi ilaçları, sarf malzemesi kullanılır. Kısırlaştırma sonrasında da ilaçlar kullanılır. Hekim emeği vardır. Bunu çok basit bir müdahale gibi yansıtmak ve fiyat tartışması yapmak hekimler adına üzücü bir olaydır.”
Son dönemde iğneden ipliğe birçok kalemdeki ürüne zam geldiğini vurgulayan Arslan, “İnsanlarımızın unuttuğu bir şey var ki, son zamanlarda her şeye çok zam geldi. Veteriner hekimlerin kullandığı mama, ilaç, sarf malzemelerinin çoğu yurt dışından geliyor. Dövizin artması ile beraber son bir senede yüzde 100-300 oranında fiyatı artan ürünler var. Bunlar veterinerlik hizmeti olarak pahalı görünüyor, oysa bunlar ürün ücretleri. Klinikten mama aldığında totalde veterinerlik hizmeti gibi görünüyor. Oysa mama ayrı bir ürün ve yurtdışından geliyor. Sadece mamalara son altı ay içerisinde yüzde 250 zam geldi. Veteriner hekimlik 5 yıllık zorlu bir eğitimi içeriyor. Beşeri hekimlik neyse veteriner hekimlik de o kadar değerlidir. Son zamanlarda araştırmadan yazanlar yüzünden haksız bir suçlama ile karşı karşıyayız” ifadesini kullandı.
'Devletten katkı yok'
“Veteriner hekimler devletten hiç bir katkı almazlar. Sigorta sistemi yoktur” diyen Prof. Dr. Murat Arslan, artan kiralardan da şikayetçi:
“İstanbul’da 5 bin TL olan muayenehaneye bugün 30 bin TL ödemek zorunda bırakılıyor. Birçok alanda olduğu gibi veteriner hekimlerin de fiyat artışları bunlardan kaynaklanıyor. Hekim ücretlerinde çok artış yok. Elbette hayvanları herkesten çok sevdikleri için bu mesleği seçiyorlar ama hastasına en iyi hizmeti verebilmek için tıpkı diğer profesyonel meslekler gibi ticari olarak da ayakta kalmak zorundalar. O muayenehanenin devamlılığı gerekir. Onların da aileleri, çocukları ve onlarla ilgili planları var.”
Salgın hastalık uyarısı
Sokak hayvanları ile ilgili sorumluluğun devlette olduğunu belirten Prof. Dr. Murat Arslan, salgın hastalık tehlikesine dikkat çekti. Arslan, “Önümüzdeki dönemde hayvanseverler çok mecbur olmadıkça veterinere gitmeyecek, koruyucu sağlık hizmetleri aksayacak diye düşünüyorum. Önümüzdeki yıllarda hayvanlardan bulaşan salgın hastalıklar artacak. Aslında devletin bu konuda bir önlem alması gerekiyor. Sokak hayvanları ile ilgili de aynı şey söz konusu. Bu devletin sorumluluğunda olan bir konu. Yerel yönetimlerin bu konuda harcadığı çabalar, veteriner hekimler tarafından harcanan çabalar sorunu çözmeye yetmiyor. Eğer destek olmazsanız ya da sigorta sistemi olmazsa, sokak hayvanları için destek olunmazsa sorunun çözülebileceğini düşünmüyorum. Sokak hayvanlarında giderek de artan bir popülasyon var” dedi.