Patates en çok tüketilen sebzeler arasında yer alıyor. Hem ucuz hem doyurucu olması nedeniyle mutfağımızdan eksik olmayan patatesteki bir tehlikeyi çok sayıda kişi görmezden geliyor.
Filizlenmiş patatesle ilgili korkutan bir uyarı yapıldı. Genelde filizlenmiş patatesin tüketilmemesi ve çöpe atılması gerekiyor. Ancak israf olmasın diye çok sayıda ev hanımı filizlenmiş patateslerden de yemek yapıyor. Oysa bu çok tehlikeli.
FİLİZLENMİŞ PATATES NEDEN TÜKETİLMEMELİ?
Filizlenen patates tüketildiğinde kişilerde mide bulantısı, ishal, kusma, mide krampları, boğazda yanma, baş ağrısı ve baş dönmesi görülebilir. Filizlenme başlayan yerler zamanla patatesin kimyasını bozmaya başlar ve bu durum sağlık sorunlarına yol açar. Zehirlenme durumunda eğer zamanında müdahale edilmezse ölüme bile yol açabilir.
PATATESLERİ FİLİZLENMEKTEN NASIL KURTARABİLİRİZ?
Patateslerin filizlenmemesi için onları serin bir ortamda muhafaza etmek gerekmektedir. Ortalama 20 derece altındaki sıcaklıklar, patateslerin sağlıklı saklanması için uygundur. Kısacası serin ortamlarda patatesler uzun süre bozulmadan ve filizlenmeden saklanabilir.
SEPET KULLANMAK EN DOĞRUSU
Market alışverişi sonrasında patatesler, içlerine dolduruldukları poşetler ile saklandığında, bu poşetlerde meydana gelen nemlenme de patateslerin filizlenmesine neden olmaktadır. Bu yüzden patatesleri bir sebze sepetinde saklamak çok daha doğru olacaktır.