Ramazanda oruç tutarken ağız kokusu sorunu yaşayabilirsiniz. Uzun süreli açlık ve susuzlukla beraber ağızda koku olabilir. Kalan besin atıkları ve azalan tükürük bezi etkisi kokuya yol açabilir. Mide ve bağırsaklarında problem olanlar da bu durumun etkisini azaltmak için doğal yollar deneyebilirler.
Ramazan'da açlıkla beraber oluşan ağız kokusunu önlemek için basit yöntemler mevcut. Sahur ve iftarda bazı besinleri tüketerek ve yeterli bakımla ağız kokusundan kurtulabilirsiniz. Sosyal hayatınız açısından bu yöntemler rahatlatıcı çözümler sunacaktır. Peki ağız kokusu neden olabilir? Ağız kokusu nasıl önlenir?
Ağız kokusu neden olabilir?
- Diş çürükleri, diş et enfeksiyonları
- Uzun süreli açlık
- Ağız kuruluğu
- Ağız içi mantar enfeksiyonları
- Sinüzit
- Bademcik iltihabı
- Mide ve bağırsak sistemleri hastalıkları
- Alkol, sigara ve tütün kullanımı
- Diyabet
- Böbrek rahatsızlıkları
- Burun ve burun eti rahatsızlıkları
- Gıda atıklarından kaynaklı ortaya çıkan diş tartarları
- Ağız içinde bakteri sayısını artıracak besinlerin tüketilmesi
- Doğru ve yeterli fırçalanmanın yapılmaması
Ağız kokusu nasıl önlenebilir?
1. Kokulu ve asidik oranı yüksek gargaralar yapılabilir.
2. Düzenli ve sağlıklı diş ipleri kullanılabilir.
3. Ağız ve diş bakımı düzenli yapılmalı. Günde 2 defa dişler fırçalanmalı. Özellikle Ramazan aylarında, iftar ve sahur vakitlerinde mutlaka diş fırçalanmalı.
4. Diş fırçası seçimine dikkat edilmeli.
Ağız kokusuna 5 çözüm...
1. Kahve
Gıda atıkları, sülfür bileşeninin oluşmasına neden olur. Bu atıklar kötü kokuya neden olur. Yüksek antioksidan içeren kahve ağız içindeki bu maddeyi çözebilir. Bir hastalığınız yoksa iftardan sonra bir fincan kahve içmelisiniz.
2. Çinkolu sakız
Çinkolu sakız, diş aralarında ve dil yüzeyindeki kötü bakterileri azaltır. İftardan sonra çinkolu sakız çiğneyebilirsiniz.
Yemeklerden sonra tercih edilen karanfilin içerdiği mentol maddesi, ağız kokusunu giderir ve ağız sağlığını olumlu etkiler.
4. Yoğurt
Gece tüketildiğinde ertesi sabah yaşanan ağız kokusunu önleyen yoğurt mide, yemek borusu ve ağız içindeki atıkları temizlemede etkilidir. Düzenli tüketildiğinde ağız kokusu problemi tamamen ortadan kalkar.
5. Tarçın
Ağız içi enfeksiyonlarını ve bakterileri azaltmada etkili olan tarçın, çiğ olarak tüketildiğinde gün boyu ağız kokusunu engeller. İftardan ve sahurdan sonra tarçın yiyebilirsiniz.