Çorbalardan ana yemeklere, pilavlardan aparatif yiyeceklere kadar kullanılan ve yemeklere tat verdiği belirtilen bazı gıdaların vücut sağlığını ciddia anlamda tehdit ettiği açıklandı.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünya genelinde yaklaşık 5 milyar kişinin bu besin nedeniyle risk altında olduğunu belirterek kalp hastalıkları, şeker, kanser gibi ciddi hastalıkların bu gıdadan dolayı tetiklendiğini ifade etti.
Bulyonların pratik olması nedeniyle yaygın olarak kullanıldığını belirten uzmanlar, bulyonların olası risklerini şu ifadelerle açıkladı:
Yüksek tuz içeriyor: Birçok bulyon türü yüksek miktarda tuz içerdiğinden hipertansiyon riskini artırır. Kalp sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratır.
Yüksek katkı maddesi: Bazı bulyon çeşitleri, koruyucu madde ve yapay tatlandırıcılar gibi katkı maddeleri içerirken bu maddelerin çeşitli sindirim sorunlarına yol açabileceği veya alerjik reaksiyonlara neden olabileceği ifade edildi.
Yetersiz besin değeri: Bulyonlar genellikle besleyici değeri düşük olan işlenmiş gıdalar olarak tanımlanırken içerdikleri vitamin ve mineraller doğal kaynaklardan elde edilenlerden daha az olabilir.