Araştırmacılara göre kanseri tedavi etmenin etkili bir yolunu keşfettiler. Parazit, konakçının hücrelerinde yaşar ve bağışıklık savunmasını etkisiz hale getirmek için büyük miktarda protein üretebilir. Deney sırasında Çinli bilim insanları, üreme yeteneği sınırlı olan mutant bir Toxoplasma gondii türü kullandılar.
Parazit, farelerde "soğuk" kanser hücrelerine (iltihaplanmayan ve bağışıklık tepkisini tetiklemeyen) enjekte edildi. Uzmanlar enjeksiyon bölgesinde iltihabın nasıl başladığını gözlemledi. Kemirgenlerin hayatta kalma oranının artması ve tümörlerin büyümesinin yavaşlaması sayesinde kontrol noktalarının etkinliğinde bir artış kaydedildi.
Bilim insanları yakın gelecekte insanları tedavi etmek için benzer bir yöntem geliştirebileceklerini umuyorlar. Prostat kanserinin ve çocuklarda görülen birçok tümörün bu şekilde tedavi edilebilmesi beklenmektedir. İlk meme kanseri aşısı klinik denemelere başlıyor Daha önce Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden bilim adamları, onkolojik hastalıkların gelişimine karşı bağışıklığı güçlendirmeyi öğrendiklerini bildirdi. Yöntem kemoterapi ve immünoterapinin kombinasyonuna dayanmaktadır. Kanser hücreleri, tümörden ayrılarak, hasar vererek ve yeniden yerleştirerek bağışıklık sisteminin aktivasyonu için tetikleyici görevi görebilir.