Öksürüğe iyi gelen 10 bitkisel formül

Sonbahardan kışa doğru geçerken grip tırmanışa geçti, şu sıralar kuru öksürük ve soğuk algınlığı hemen herkesin ortak derdi. Öksürüğe karşı sadece ilaçlardan değil bitki çaylarından da faydalanabilirsiniz. Bitkilerin odun, kabuk, kök gibi kısımları kaynatılmalı, yaprak ve çiçek kısımları demlenmeli.

Dikkat, bazı reçeteler hipertansiyon ve taşikardi durumlarında önerilmiyor.

EKİNEZYA ÇAYI
Yapılan çalışmalar ekinezyanın boğaz ve akciğerlerdeki iltihabın yol açacağı hasarı engellediğini gösteriyor. Demlenerek ve içerisine 1 tatlı kaşığı bal ilavesi ile günde 2 fincan kadar içebilirsiniz.
AYVA, BAL VE IHLAMUR
Bu karışımdan elde edilen çay, öksürüğe karşı oluşturulabilecek en muhteşem karışımlardan biri. Ayva, bal ve ıhlamurdan oluşan çay boğazları yumuşatıyor ve iyileşme sağlıyor. Günlük 2-3 fincan kadar tüketebilirsiniz.
ZENCEFİL, BAL VE KARANFİL
Karanfilin ve zencefilin içerisindeki bazı bileşenlerin iltihap giderici etkisi düşünüldüğünde, 1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı kadar toz zencefil ve 1 çay kaşığı kadar karanfil ile karıştırılarak kür halinde içilebilirsiniz. Limon da ekleyebilir ve günde 1-2 tatlı kaşığı içebilirsiniz.
TOZ KARABİBER VE BAL
Tane karabiberi ılık suda demleyip 1 tatlı kaşığı bal ilavesiyle içebilirsiniz. Fakat reflü, gastrit ve ülser gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarınız varsa bu çaydan sınırlı tüketmeniz gerekiyor. Herhangi bir sağlık sorunu olmayan bireyler günde 2-3 tatlı kaşığı kadar tüketebilir.


YEŞİL ÇAY VE KAKULE
Yeşil çayın hem bağışıklık sistemi hem de boğaz yolu enfeksiyonlarında etkisi büyük. Çayı gargara olarak kullanabilirsiniz ve kakule ilaveli yeşil çayı günde 2-3 fincan kadar tüketebilirsiniz. Hipertansiyon veya taşikardi probleminiz varsa günde 2 fincanı geçmeyin.
ZENCEFİL, KARABİBER, BAL, LİMON, TARÇIN
1 yemek kaşığı bal, 1 çay kaşığı toz zencefil, 1 çay kaşığı toz karabiber, 1 çay kaşığı toz tarçın ve yarım limonu karıştırarak gün içerisinde öğün aralarında mide boşken günde 2-3 tatlı kaşığı tüketerek öksürüğün tahriş edici etkisini azaltabilirsiniz.
MEYAN KÖKÜ, ŞAHTERE, ZENCEFİL
1 tatlı kaşığı öğütülmüş meyan kökü, 1 tatlı kaşığı şahtere ve 1 tatlı kaşığı toz zencefili 1 bardak kaynatılmış suyun içerisine ilave ederek 3-5 dakika demleyin. Bu çayı gün içerisinde 2-3 fincan kadar tüketilebilirsiniz.

AYVA ÇAYI
Ayva çayının öksürükte yumuşatıcı ve yatıştırıcı etkisi bulunuyor. 1 çay kaşığı parçalanmamış ayva tohumunu 1 fincan su içerisinde 5-10 dakika kadar demledikten sonra içebilirsiniz. Yemeklerden 30 dakika önce veya 1-2 saat sonra, mide boşken için.
IHLAMUR ÇAYI
İçerisindeki bileşenlerden flavonoidler; iltihap giderici ve ağrı kesici etki gösterir, tahrişi önler, boğazı yumuşatır. Öksürüğe karşı günde 2-3 bardak çay içebilirsiniz. Ihlamur çayına şeker ilave etmeyin. Bal ilavesini ise 40 derecenin altındaki sıcaklıklarda yapmak gerekiyor.
TAZE VEYA KURU AYVA YAPRAĞI
Ayva meyvesi ve yaprakları yıllardan beri öksürük tedavisinde kullanılıyor. İçerisindeki bileşenlerin boğaz yolu enfeksiyonlarında etkili ve boğazı yumuşatıcı etkisi bulunuyor. Kuru ayva yapraklarını 10-15 dakika, taze ayva yapraklarını ise 3-5 dakika demleyebilirsiniz.

Sağlık Haberleri