Maymun çiçeği virüsü bebeklere de bulaştı!

Afrika'da hızla yayılım gösteren maymun çiçeği virüsü (mpox) Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde yenidoğanlara da bulaştı. Ülkedeki vakalar Afrika'da geçen sene görülen toplam enfekte sayısını geçti.

Koronavirüsün ardından pandemiyi atlatan dünya, mpox nedeniyle tedirginlik içerisinde. Afrika'da hızla yayılan virüs, Avrupa'ya da sıçradı. İsveç'te vaka görülse de şu an Avrupa'da hızlı bir yayımlı yok. Fakat Afrika mpox ile yoğun bir savaş halinde.

Save the Childen (Çocukları Kurtarın) isimli insani yardım kuruluşu, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde aşırı kalabalık hastanelerde yenidoğanların ölümcül mpox'a yakalandığını açıkladı.

Ülkede yaklaşık 15 bin mpox şüpheli olgu tespit edildi. Bu veri 2023'teki toplam vaka sayısından fazla.

"AYNI ODADA KALDIKLARI İÇİN VİRÜS KAPTILAR"

Ülkedeki sağlık sistemi de çökmek üzere. Halihazırda yetersiz olan sağlık sistemi, ölümcül virüsle sarsıldı. Hasta sayısı kapasitenin yüzde 4 bin üzerinde. KLİMİK'in aktardığına göre ülkedeki epidemiyolog ve mpox uzmanı Jacques şunları söyledi:

“Gördüğüm en kötü vaka mpox’a yakalandığında henüz iki haftalık olan ve dört haftadır bakımımız altında olan altı haftalık bir bebekti. Hastanenin aşırı kalabalık olması nedeniyle annesiyle birlikte o sırada tanı konulmamış virusu taşıyan biriyle aynı odayı paylaşmak zorunda kaldıkları için infekte oldu.”

Sağlık Haberleri