İşte mangonun sağlığa faydaları.
1- İçerdiği vitamin ve mineraller yardımıyla metabolizmayı destekler.
2- Mango, beynin işlevini sürdürmek ve geliştirmek için hayati önem taşıyan
B6 vitaminini bol miktarda bulundurmaktadır. Mangoda bulunan B grubu
vitaminler ayrıca ruh halini iyileştirme ve uyku düzenini sağlama da yardım
ederler.
3- Afrodizyak özelliği vardır. İçerisinde bol miktarda bulunan E vitamini, seks hormonlarını düzenlemede yardımcı olur ve cinsel gücü arttırır. E vitamini cinsellik hormonlarının üretimine yardımcıdır. Bu sayede kişi daha fazla ilgi duyar, ruh hali daha uygun olur ve isteği artar.
4- Göz sağlığını destekler ve yaşa başlı makula dejenerasyonu, gece körlüğü ve
göz kuruması gibi rahatsızlıklara karşı korur.
5- Bol lifli bir gıdadır. Diyet lifi, düzgün sindirimi destekler ve kabızlığı
önlemeye yardımcı olur. Lifli bir diyet; kalp hastalığı, Tip 2 diyabet ve
divertiküler hastalık (bir kalın bağırsak hastalığı) oluşma riskini azaltmaya
yardım eder.
6- Özellikle hamilelerin, anne karnındaki bebeklerinin sağlığı için tüketmesi
gereken folik asitin iyi bir kaynağıdır.
7- Mangoda bulunan glutamik asit konsantrasyonu artırır ve hafızayı
güçlendirir.
8- A vitamini ve C vitamin; kan damarları ve bağ dokuyu korumaya yardımcı
olan kollajen adı verilen proteinleri vücudun üretmesine yardım eder. Bu
vitaminleri bolca içeren mango bu sayede yaşlanmayı yavaşlatır.
9- Kolesterolü düşürmeye yardım eder.
10- Taze mango, nabız ve kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olan hücre ve
vücut sıvılarının önemli bir bileşeni olan potasyumun zengin bir kaynağıdır.
11- Bağışıklığı güçlendirir.
12- Quercetin (kuersetin), isoquercitrin, astragalin, fisetin, gallik asit ve
metilgallat gibi antioksidan maddeler yardımıyla lösemi, kolon, meme ve
prostat kanserlerine karşı koruyucudur.
13- Beta-karoten içermesi sayesinde astım oluşma riskini düşürmeye yardım
eder. Beta karoten mangodan başka papaya, kayısı, brokoli, balkabağı ve
havuçta da bol miktarda bulunmaktadır.
14- Kemik sağlığı için önemli bir vitamin olan K vitaminini bol miktarda
içermektedir. Ayrıca kalsiyumun da iyi bir kaynağıdır. Bu özellikleri sayesinde
kemik sağlığını korumada yardımcı olur ve kalsiyum ile K vitamini eksikliğine
bağlı olarak oluşan kemik rahatsızlıklarının oluşumunu önlemeye yardımcı
olur.
15- Demir içermesi sayesinde anemi gibi rahatsızlıkların tedavisinde yardımcı
olur.