Lancet: İngiliz mutasyonunun diğer mutasyonlardan farkı yok

Dünyanın saygın tıp dergileri arasında önemli bir yere sahip olan Lancet, ilk olarak İngiltere'de tanımlanan Covid-19'un bulaşıcı varyantı B.1.1.7’nin yani İngiliz mutasyonunun diğer varyantlara göre daha ciddi hastalığa neden olmadığı açıklandı.

Yapılan çalışmalar ve analizin sonucunda İngiliz mutasyonu (B.1.1.7) ve diğer varyantları olan hastalar arasında ciddi hastalık, ölüm veya diğer klinik sonuç risklerinde hiçbir fark bulunmadığı tespit edildi.

"İngiliz varyantı olanlarla olmayanlar arasında belirgin fark yok"

Araştırmayı yapan bilim insanları, "Gerçek dünyaya dayanan verilerimiz, B.1.1.7 ile hastaneye yatırılan hastaların durumlarının, B.1.1.7 olmayanlara göre belirgin bir şekilde farklı olmadığına dair güvence sağlıyor" ifadelerini kullandı. 

Aşıların İngiliz varyantına karşı etkisi yüksek 

NTV'de yer alan habere göre yine Lancet tıp dergisinde yayınlanan ayrı bir çalışmaya göre; İngiliz mutasyonu ile diğer varyantlar kıyaslandığında yeniden enfekte olma oranının pek farklı olmadığını ve bu sebeple aşıların İngiliz varyantına karşı etkili olma olasılığının yüksek olduğunu tespit etti.

İngiliz varyantı yüzde 40 ila 70 daha bulaştırıcı 

Daha önce yapılan çalışmaya göre İngiliz insanları, İngiliz varyantının diğer varyantlara göre yüzde 40 ila yüzde 70 daha bulaşıcı olduğunu belirtmişti.

Lancet’te yayınlanan çalışma da B.1.1.7'nin daha bulaşıcı olduğuna dair önceki bulguları doğruladı.

Geçtiğimiz gün ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC), B.1.1.7 olarak bilinen İngiltere mutasyonu vakalarının ülkede en yaygın corona virüs türü haline geldiğini bildirmişti.

Fahrettin Koca: Yeni vakaların yüzde 85'i İngiltere mutasyonu 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, son haftalarda çok sayıda mutant ve varyant virüs tespit ettiklerini bildirerek, "Yeni vakaların yüzde 85'i İngiltere mutasyonu kaynaklıdır. Virüsün değişime uğramış bu şekli, ilk koronavirüse göre daha hızlı yayılmaktadır. Bugün, virüsün dünyada yaygın olan tipi budur" ifadelerini kullanmıştı.

Fotoğraf: AA

 

Sağlık Haberleri