Kronik ağrınız mı var? Psikolojik bir tedavi, ağrının yoğunluğunu azatabiliyor...

Kronik ağrı genellikle yeniden programlanabilen beyin süreçleri tarafından yönlendirilir.Kronik ağrı genellikle doku hasarına atfedilir, ancak sıklıkla beyin ve periferik sinirlerdeki geri dönüşümlü değişikliklerden kaynaklanır.Hastaların ağrılarının nedenleri hakkındaki inançlarını değiştiren psikolojik bir tedavi, ağrının yoğunluğunu azaltabilir.


Ağrı tipik olarak hastalık veya yaralanma sonucu ortaya çıkar ve genellikle azalır ve iyileşmeyle birlikte kaybolur. Ancak bazı kişilerde herhangi bir yaralanma olmaksızın, ilaç ya da tedaviye rağmen ağrı ortaya çıkabilmektedir. Üç aydan uzun sürdüğü zaman kronik ağrı olarak tanımlanır.

Zihin-beden sorunu

Kronik ağrısı olan hastalar genellikle ağrılarının şişkin bir diskten, osteoartritten veya başka bir rahatsızlıktan kaynaklanan doku hasarından kaynaklandığı inancına sahiptirler. Ancak çoğu durumda semptomların nedeni bu değildir. Bunun yerine ağrı öncelikle beyindeki ve periferik sinirlerdeki nöroplastik süreçler tarafından yönlendirilir. Dahası, yanlış inanç, korkudan kaçınma davranışına yol açarak ağrıyı şiddetlendirebilir ; bu sayede hasta, ağrıyı kötüleştireceğini veya yeniden yaralanmaya neden olacağını düşündüğü fiziksel aktiviteden kaçınır.

EN İYİ HİKAYELER

JAMA Open Network dergisinde yayınlanan yeni araştırma, hastaların ağrılarını geri döndürülebilir sinir yollarına yeniden bağlamalarına yardımcı olan psikolojik bir tedavinin, hissettikleri ağrının yoğunluğunu önemli ölçüde azaltabileceğini gösteriyor.

Colorado'daki Boulder Üniversitesi'nden Yoni Ashar ve meslektaşları yakın zamanda, hastalara bedensel sinyalleri farklı şekilde yorumlamayı ve yanıt vermeyi öğreterek kronik ağrı döngüsünü kırmayı amaçlayan psikolojik bir tedavi olan ağrı yeniden işleme terapisini (PRT) geliştirdi. Bu yılın başlarında, düşük ila orta dereceli sırt ağrısı olan 151 hasta üzerinde yapılan küçük, randomize bir klinik çalışmanın sonuçlarını yayınladılar ; bu, tedaviyi alan hastaların, kontrol gruplarına kıyasla tedavi sonrasında ağrılarının olmadığını gösterdi.
Son çalışmaları PRT'nin altında yatan psikolojik mekanizmaların daha iyi anlaşılmasını amaçladı. Orijinal katılımcılardan 135'inden, tedaviyi veya plaseboyu almadan önce ve sonra doldurdukları anketler aracılığıyla ağrılarının nedenlerini kendileri bildirmelerini istediler. Katılımcıların tedavi öncesi tepkileri çok çeşitliydi ve bu nedenle araştırmacılar yanıtları 11 kategoride gruplandırdılar; en yaygın olanı aktivite (%25) ve yaralanma (%19) idi. Yanıtların küçük bir azınlığı (%10'dan az) zihin veya beyinle ilgili olarak kategorize edildi.

Ağrı yeniden işleme terapisi

Ancak PRT, ağrıyı zihin veya beyinle ilgili nedenlere bağlayan tedavi sonrası yanıtların sayısını önemli ölçüde artırdı. Özellikle, psikolojik tedavi gören kişilerin öz bildirimlerinde "anksiyete" kelimesi çok daha sık görülüyordu. Bu hastalar aynı zamanda "korku" ve "duygular" gibi duyguyla ilgili sözcükleri ve "nöral yollar" gibi nörobiyolojik terimleri de kullanmaya başlarken, "aktivite", "kilo" gibi fiziksel atıflarla ilgili sözcüklerin kullanımını da azalttılar. ”
Araştırmacıların "zihin-beyin ilişkilendirme puanları" olarak adlandırdığı artışlar, bazı hastalarda ağrı yoğunluğunun azalması ve korkudan kaçınma davranışlarının azalmasıyla ilişkilendirildi. Yine de diğerleri yükleme puanlarını önemli ölçüde değiştirdiler ancak yaşadıkları acıda hiçbir değişiklik görmediler. Bununla birlikte, sonuçlar, hastaların ağrıyı vücuttan beyne yeniden bağlamalarına yardımcı olmak için basit bir dil kullanmanın tedavide yararlı bir yaklaşım olabileceğini düşündürmektedir.

Sağlık Haberleri