Koronavirüs aşılarının piyasaya sürülmesinden kısa bir süre sonra, COVID-19 aşılarının kadınların adet döngüsünde değişiklikler yaptığını bildiren raporlar yayınlanmıştı. Geçtiğimiz yıl İngiltere İlaç ve Sağlık Ürünleri Düzenleme Kurumu'nun 17 Mayıs 2021'e kadar bir doz COVID-19 aşısından sonra kadınların regl dönemlerinde değişiklik olduğuna dair yaklaşık 4 bin rapor aldığını bildirmişti. Yapılan araştırmalar ve çalışmalar da bunu kanıtlar nitelikte.
Her ay ortalama bir gün gecikme
National Institutes of Health (NIS)’de yayınlanan makaleye göre, dünya çapında yaklaşık 20 bin kadın üzerinde yapılan araştırmaya göre; aşının regl döngüsünün zamanlamasını değiştirebileceği görüldü. Bir doz koronavirüs aşısı olmuş kişilerin, aşılanmamış olanlara kıyasla regl dönemlerinde her ay ortalama 1 gün gecikme olduğu açıklandı.
Koronavirüs aşısının regl düzenindeki değişiminin geçici bir etki olduğu bazı doktorlar tarafından da açıklanmıştı. Doğum kontrol hapı kullanmayan, koronavirüs aşısı olmadan önce düzenli döngüleri olan 18-45 yaşları arasındaki kadınlar arasında yapılan bu çalışmada, araştırmacılar da koronavirüs aşısının regl döngüsünü tam olarak nasıl etkilediğini bilmiyor ancak bağışıklık ve üreme sistemleriyle bağlantılı olduğunu düşünülüyor.
Dört ardışık döngü dikkate alındı
Araştırmaya toplamda 19 bin 622 kişi katıldı. Bu kadınlardan; 14 bin 936'sı aşılanmış ve 4 bin 686'sı aşılanmamıştı. Araştırmacılar, aşılamadan önce en az üç ardışık döngü ve sonrasında en az bir döngü hakkındaki verileri analiz etti. En az dört ardışık döngüden elde edilen veriler, aşılanmamış katılımcılar için benzer bir zaman aralığında analiz edildi.
Sekiz günden fazla süren regl gecikmesi
Aynı zamanda regl döngüsü içinde iki doz aşı olan kadınların regl dönemlerinde daha büyük değişimler yaşandığı gözlemlendi. Döngüdeki ortalama gecikmenin dört gün olduğu ve bu araştırmaya dahil olan kadınların yüzde 14'ünün sekiz veya daha fazla gün regl gecikmesi yaşadığı belirtildi.
Daha fazla çalışma yapılmalı
Çalışmalar; doğum kontrol hapı kullanmayan, normal adet döngüsüne sahip kadınlara yapılmış olsa da bireysel deneyimlerin büyük ölçüde değişebileceğini kabul eden araştırmacılar; bazı katılımcıların regl dönemi süresinin de neredeyse 2 katına çıktığını ve aşılanmadan öncesine göre bu süreci daha sancılı geçirdiklerini açıkladı. Araştırmacılar, beklenmedik kanama ve ağrı gibi adet döngülerinde değişiklikler hakkında gelecekte çalışmalar yapılması çağrısında bulundu. Ayrıca, bu tür değişikliklerin meydana gelmesinin fiziksel nedenlerini belirlemek için çalışmalar yapılması gerektiğini de belirttiler.