Korkutan M Çiçeği Virüsü! DSÖ Uyardı

Dünya Sağlık Örgütü, Afrika'daki M çiçeği virüsündeki vaka artışlarına dikkat çekti. DSÖ sadece mayıs ayında 26 ülkeden yaklaşık 600 doğrulanmış vakanın bildirildiğini aktardı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Afrika'da M çiçeği (mpox) vakalarında kaydedilen artışın endişe verici boyutlara ulaştığını duyurdu. DSÖ uzmanı Rosamund Lewis, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında yaptığı açıklamada, bu virüsün halk sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaya devam ettiğini vurguladı.

Yılbaşından bu yana dünya genelinde 3,100'den fazla M çiçeği vakası rapor edildiğini belirten Lewis, yalnız mayıs ayında 26 ülkeden yaklaşık 600 doğrulanmış vakanın bildirildiğini söyledi.

VAKALARDA ARTIŞ VAR

Afrika kıtasında özellikle son dönemde M çiçeği vakalarında belirgin bir artış gözlemlendiği ifade edildi. Lewis, özellikle Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde salgının hala kontrol altına alınamadığını ve 2024 yılında bildirilen 9,291 vakanın 419'unun ölümle sonuçlandığını aktardı.

Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde tespit edilen M çiçeği virüsü vakalarında ölüm oranının yaklaşık %5 olduğu bilgisini paylaştı.

VİRÜSÜN YENİ VARYANTI: CLAD IIB

Lewis, Güney Afrika'da Nisan ayından bu yana M çiçeği virüsünün yeni bir varyantı olan "clad IIb" virüsüne bağlı 13 doğrulanmış vaka ve 2 ölüm rapor edildiğini açıkladı. Bu durum, virüsün yeni varyantlarının ortaya çıkabileceği ve bunların salgının seyrini nasıl etkileyebileceği konusunda endişelere neden oluyor.

Lewis, Afrika'da M çiçeği vakalarındaki artışın özellikle çocukların yaşamını tehdit ettiğini ve bu durumun acil olarak ele alınması gerektiğini vurguladı. DSÖ, bu vakaların artış göstermesinin temel nedenlerini belirlemek için yoğun araştırmaların yapılması gerektiğini de ifade etti.

Sağlık Haberleri