Vücudun en büyük organı olan karaciğer aynı zamanda kendini yenileme özelliğine sahiptir. Bunun içinde karaciğere iyi gelen besinlerin tüketilmesi gerekir.
İşte karaciğer yağlanmasını engelleyen 9 etkili besin:
1.Sarımsak:
Sarımsağın, içerisinde bulunan allicin,sülfür ve selenyum seviyesi karaciğerdeki enzim atılımını artırır. Karaciğerde ki detoksifikasyon sürecini hızlandırır. Antioksidan özellikleri sayesinde serbest radikallerle mücadele ederek karaciğeri korur.
2.Yeşil yapraklı sebzeler:
Yeşil yapraklı sebzeler, antioksidan,klorofil ve yüksek lif içerisinde barındırmasıyla karaciğere fayda sağlar. Enginar,roka,ıspanak;lahana gibi sebzeler karaciğerdeki toksinlerin atılmasını hızlandırarak toksinlerin atılmasını sağlar.
3. Avokado:
Avokado, karaciğerin kendisini onaracak sağlıklı yağlara ve antioksidanlara sahiptir. Karaciğerdeki toksinlerin atılması için glutatyon ve antioksidan içerir.
4. Zerdeçal ve zencefil:
Zerdeçal ve zencefili, mutfaklarınızda tuz niyetine kullanabilirsiniz. Hintliler ve Çinliler tarafından 5000 yılı aşkın süredir alternatif ve geleneksel tıp tedavisinde pek çok rahatsızlığı iyileştirmek için kullanılır. İçerilerinde bulunan kurkumin adlı bileşen sayesinde karaciğer enzim değerini destekleyerek, iltihaplanmayı önler.
5. Limon ve Narenciye Meyveleri:
Narenciye meyveleri, vitamin deposu olması,karaciğer yağlanmasında stoklanan yağ oranını azaltmaktadır. Aynı zamanda besinlerin zararlı atıklarının atılması için sindirim sistemine yardımcı olur. Limon,portakal ve greyfurt karaciğerin sağlıklı kalmasını sağlar.
6.Yeşil Çay:
Yeşil çay, vücutta genel yağ yakımı yaptığı gibi karaciğerdeki yağlanmayı da önleyen antioksidan bileşenler içerir. Kateşin bileşeni sayesinde karaciğer yağ yakımını sağlar.
7.Kırmızı Pancar:
Kırmızı pancar, zengin lif yapısına sahip olduğu için karaciğerdeki yağlanmayı önler.
İçerisinde yer alan pektin ve betain karaciğerdeki toksinlerden uzaklaştırır. Pancar suyu, günlük içecek olarak tüketildiğinde karaciğere dost olmanın yanında bir çok hastalığın önüne geçmektedir.
8.Ceviz:
Ceviz, karaciğer içerisindeki zararlı maddeleri dışarı atılmasına yardımcı olur. Günlük kuruyemiş listesinde ceviz birinci sırada yer almalıdır. İçerisinde bulunan omega-3 ve glutatyon karaciğerdeki yağlanmayı engeller.
9. Elma ve üzüm:
Elma ve üzüm, lif kaynağı, pektin ve çeşitli vitaminler barındırır. Elma ve üzüm, suyunun düzenli tüketilmesi karaciğerdeki zararlı maddelerin atılmasını sağlayarak yağlanmayı önler.