Kan şekeri seviyenizin yüksek olduğunu işaret eden belirtiler nelerdir?

Kan şekerinizin uzun süre yüksek olması tehlikeli bir durumdur. Eğer bu belirtiler varsa önleminizi mutlaka almanız gerekiyor... İşte kan şekeri yüksekliğinin belirtileri...

Vücudunuz normalden daha az insülin ürettiğinde veya hiç üretmediğinde kan şekeri seviyeniz yükselmeye başlar. İnsan vücudu, örneğin çok fazla karbonhidrat tüketildiğinde, otomatik olarak insülin üretir. Çok fazla karbonhidrat tüketmek kan şekerini artırır, ancak insülin bu seviyeleri tekrar düşürür. Vücudunuz yeterince insülin üretmediğinde ise bu sürecin olması gerektiği olmayacağını hayal etmek çok da zor değil. Kan şekeri seviyenizin çok yüksek olması oldukça tehlikelidir. Tam da bu yüzden bu durumu fark etmenize yardımcı olacak birkaç ipucu vereceğiz.

Sık sık bunlardan mı şikayet ediyorsunuz?

Kan Şekeri Yüksekliğinin Sonuçları

Yüksek kan şekeri başlangıçta hayati tehlike oluşturmaz, ancak bu konuda bir şeyler yapmak için elinizi çabuk tutmanızda fayda var. Kan şekeri seviyeniz çok uzun süre yüksek kaldığında organlarınız ve beyniniz zarar görebilir. Bunun dışında enfeksiyon riskiniz de yükselir ve yüksek kan şekeri seviyesi sizi sonunda komaya da sokabilir. Bu nedenle, zamanında tespit edebilmek için bu durumun belirtilerini öğrenmek oldukça faydalı olacaktır.

Kan şekeri yüksekliğinin belirtileri

1. Yorgunluk

Yorgun hissetmek, kan şekerinizin yüksek olduğunun en yaygın erken belirtisi olabilir. Aynı zamanda, çok fazla şeker tüketen ve diyabeti olmayan (veya prediyabetli) kişilerde meydana gelen hafif ve normal kan şekeri dalgalanmalarında bile, belli derecede yorgunluk gözlemlenebilir. Yemeklerden hemen sonra yorgun hissettiğinizi fark ediyorsanız, bu durum kan şekerinizin yükselmesiyle ilgili olabilir.

2. Sık sık tuvalete çıkmak

Kan şekerinizin yüksek olduğunda, böbrekleriniz bu durumdan kurtulmak için daha fazla şeker atmaya başlar. Bu da tuvaleti normalden daha fazla ziyaret etmenize neden olur.

3. Sık sık susamak

Bu, sık sık tuvalete çıkmanın sebep olduğu dehidrasyonla ilgilidir. Böyle bir durumda insanlar sürekli susuzluk hissetmeye başlar. Dehidrasyon da sürekli hale gelir. Ne kadar çok tuvalete çıkar.

4. Çift veya bulanık görme

Kan şekeri yüksek olduğunda, gözler gibi bazı bölgeleri de etkilenebilir. Yüksek kan şekeri, bulanık bir etkiye neden olur. Bu durum geçicidir ve diyabet gibi bir durumda uzun vadede oluşabilecek göz hasarı ile aynı şey değildir.

5. Kusma

Kusma genellikle mide bulantısından sonra gelir ve özellikle eşlik eden kokulu nefes ve nefes darlığı varsa dikkat edilmesi gereken çok önemli bir semptomdur.

6. Tekrarlayan enfeksiyonlar

Kan şekerinin sürekli olarak yüksek olması, vücudun bağışıklık tepkisini zayıflatabilir. Bu da vücudunuzun bazı enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırarak onları daha sık, kalıcı veya ciddi hale getirir.

7. Yaraların yavaş iyileşmesi

Kan şekeri yüksekliği dolaşım sistemini de etkileyerek kan akışını ve vücudun kendini iyileştirme yeteneğini sekteye uğratabilir. Bu da genellikle ayaklarda iyileşmesi zaman alan yaralarla kendini gösterir.

8. Diş problemleri

Glikoz, tükürüğünüzde olduğu gibi kanınızda da bulunur. Çok yüksek olduğunda, ağzınızdaki zararlı bakterilerin büyümesine ve plak oluşumuna sebep olur. Şişmiş, hassas ve kanayan diş etleri, dikkat edilmesi gereken semptomlardandır.

9. Baş ağrısı

Dehidrasyon baş ağrısını tetikleyebilir. Elbette baş ağrıları birçok farklı şeyin işareti olabilir, ancak yeni bir şey mi yoksa eşlik eden başka semptomlar da var mı diye kontrol etmeniz faydaı olabilir. Ayrıca dehidrasyon, baş ağrılarınıza ek olarak yorgunluğunuzu da kötüleştirebilir.

10. El ve ayaklarda karıncalanma

Kan şekeri yüksekliği zaman içinde sinir sistemi fonksiyonlarını da etkilemeye başlayabilir ve sonunda sinir hasarına neden olabilir. Ellerinizde, ayaklarınızda, kollarınızda ve bacaklarınızda karıncalanma, uyuşma veya yanma hissi oluşabilir.

Kan şekeri neden yükselir?

Kan şekerinin yükselmesinin nedenleri birden fazla olabilir. Stres altında olmak, korkmak, aşırı yorgun olmak da kandaki şeker oranına etki eder. Ancak temelde beslenme, büyük bir etkendir. Gün içinde glisemik indeksi yüksek besinler tüketmek, hareketsiz kalmak, şekerce zengin beslenmek kan şekerinin aniden yükselmesine neden olabilir. Diyabetli için enfeksiyon kapmak da kandaki şeker oranının yükselmesine neden olabilir.

Ani kan şekeri yükselmesinin zararları

Ani kan şekeri yükselmesi yani hiperglisemi, kişide bazı komplikasyonlara neden olabilir. Bunlar şöyle listelenebilir

● Sinir hasarı veya nöropati

● Böbrek hasarı veya nefropati

● Böbrek yetmezliği

● Kalp-damar hastalıkları

● Göz hastalığı veya retinopati

● Hasar görmüş sinirlerden ve zayıf kan akışından kaynaklanan ayak problemleri

● Bakteriyel ve fungal enfeksiyonlar gibi cilt problemleri

Ani kan şekeri yüksekliğini önlemek mümkün mü?

Karbonhidratları daha az tüketmek, düzenli beslenerek, sağlık uzmanının verdiği diyet planına uymak, düzenli egzersiz yapmak ve stresten kaçınmak hiperglisemi ataklarını önleme yöntemleri arasında sayılabilir. Özellikle düzenli olarak kanda şeker ölçümü yapmak, durumu kontrol altına almak adına önemlidir. Kendi kendine kan şekeri ölçümü ile diyabeti kontrol etmek mümkün olur. Ancak parmaktan kan alarak ya da parmak delerek kandan şeker ölçümü yapmak genellikle “caydırıcı” bir yöntem olmuştur. Zira, diyabetliler söz konusu rahatsız edici işlemi yapmaktan kaçınmakta ve diyabetlerini yeterince düzenli olarak izleyememektedir. Peki, parmak delmeden şeker ölçümü yapılamaz mı?

Parmak delmeden şeker ölçümü yapılabilir

FreeStyle Libre sensörü, şeker takibini kolaylaştıran bir teknoloji sunuyor. İnterstisyel sıvıdaki şeker değerlerini ölçmek üzere tasarlanmış bu sensörü kolun üst arka kısmına uygulamak ve sonrasında okuyucu ya da telefon uygulaması ile okutmak yeterli. Parmak delmeden yapılan her bir acısız ölçümle,

1) mevcut şeker değerini,

2) şeker değerlerinin gün içinde nasıl bir eğilim gösterdiğini ve

3) son 8 saatlik şeker geçmişini görmek mümkün.

Sağlık Haberleri