Kan Grubu Diyeti Nedir, Neyi Amaçlar?
Kan grubumuz genetik olarak ebeveynlerimizden aldığımız bir mirastır. Farklı çeşitte kan grupları vardır ve bunları yediklerimizle değiştirmek mümkün değildir. Kan grubuna göre diyet bakış açısında insanların kan gruplarına uygun beslenerek daha sağlıklı ve uzun yaşayabilecekleri, ideal kilolarına ulaşabilecekleri öne sürülmektedir. Bu bilimsel olarak kanıtlanmış çalışmaya dayalı bir sistem değil, 1996 yılında Peter D’Adamo’nun kendi geliştirdiği akımdır. Vaatleri dikkat çekici olması, yasaklara dayalı bir sistem çerçevesinde gitmesinden dolayı, o dönemde ilgiyi üstüne çekmiş fakat süregelmiş bir diyet değildir.
Hangi Kan Grubu Ne Yemeli?
Bu diyete göre her kan grubunun izin verilen ve yasaklı besinleri vardır, aşağıdaki gibi sıralanmıştır;
0 Kan Grubu Diyeti
Avcı ve ana kan verici olarak kabul edilen O grubunun hayvansal besinlerle, yüksek proteinli bir diyet sürmeleri beklenir. Kırmızı et, balık ve sebze olarak ise brokoli, ıspanak, zeytinyağı tüketmeleri uygunken, buğday, mısır ve süt ürünlerinden uzak durmaları hedeflenir. O kan grubunda olan kişilerin et, balık, kümes hayvanları ve sebzeleri içeren Paleo tarzı bir beslenme programı uygulamaları gerekir. Baklagiller, çoğu tahıl ve süt ürünleri, patates, lahana, karnabahar, mısır ve kahve dışarıda kalır.
0 Kan Grubu Diyeti
Yenilebilecek Gıdalar
Et
Kümes hayvanları
Balık
Zeytinyağı (sınırlı)
Bazı sebzeler
Kuruyemişler
Tohumlar
Yumurta
Yenmemesi Gereken Gıdalar
Süt ürünleri, gevrek gibi tahıllar, ekmek, makarna ve pirinç, fasulye ve işlenmiş gıdalar
Egzersiz Önerisi
Koşu gibi güçlü egzersizler
A Kan Grubu Diyeti
İnsanların tarıma dayalı yerleşik hayata geçmeleriyle ortaya çıktığına inanılan bu grubun bitkisel kökenli beslenmesi uygun görülür. Meyve, sebze, soya ve ürünleri, deniz ürünleri, hindi ve kepekli tahılları seçmeleri beklenir. Bu kan grubunda ki kişilerin hassas bağışıklık sistemine sahip olduğu söylenir. A kan grubunda olan kişiler için; bu kan grubunun tarımsal bir yaşam tarzını benimsediklerinde evrimleştiği iddiası ile, bu kişilerin organik sebze meyve, kuruyemişler, tohumlar, baklagiller ve soya bazı ürünler içeren az yağlı bir vejetaryen diyeti uygulamaları önerilir. Muz ve süt ürünlerine ise izin verilmemektedir.
A Kan Grubu Diyeti
Yenilebilecek Gıdalar
Sebze ve meyveler
Tahıllar
Fasulye
Mercimek
Fındık gibi kuruyemişler
Tohumlar
Yenmemesi Gereken Gıdalar
Süt ürünleri
Et
Balık
Kümes hayvanları
Yumurta
İşlenmiş yiyecekler
Egzersiz Önerisi
Yoga ve golf gibi sakinleştirici egzersizler
B Kan Gurubu Diyeti
Göçebe olarak adlandırılan bu grubun süt ve et ürünlerini rahatlıkla tüketildiklerine, mısır, buğday, karabuğday, domates, mercimek, yer fıstığı ve susamdan arınmaları gerektiğine inanılır. Göçebe kabilelerden geldiği iddia edilen B kan grubu kişilerin; kırmızı et ve yumurta, süt ürünleri ve sebze yemeleri önerilir. Mercimek, buğday, yer fıstığı, domates, susam ve kahveye ise izin verilmez.
Yenilebilecek Gıdalar
Sebze ve meyveler
Tahıllar
Fasulye
Mercimek
Et
Kümes hayvanları
Balık
Yumurta
Süt ürünleri
Yenmemesi Gereken Gıdalar
Kuruyemişler
Tohumlar
İşlenmiş gıdalar
Egzersiz Önerisi
Yürüyüş, tenis gibi orta yoğunlukta egzersizler
Ab Kan Grubu Diyeti
Özellikle tofu, deniz ürünleri, süt ürünleri ve yeşil sebzelerden bol beslenilmesi, kafein, alkol ve işlenmiş etlerden uzak durmaları gerektiği düşünülür. En son kan grubunu temsil ettiği iddia edilen nadir AB kan grubundakiler; tofu, deniz ürünleri, süt ürünleri, bazı tahıllar, meyve ve yeşil sebzelerin tadını çıkarabilirler. Alkol, konserve edilmiş ve tütsülenmiş et ürünleri ve kafeinden uzak durmaları gerekir.
Yenilebilecek Gıdalar
A ve B kan grubunda olan tüm gıdalar tüketilebilir ama vegan tipi beslenme en uygunudur
Yenmemesi Gereken Gıdalar
İşlenmiş gıdalar
Egzersiz Önerisi
Hem sakinleştirici hem de orta yoğunluklu egzersizler
Beslenme ve Evrim Arasındaki Bağlantı
Kan grupları, insan türünün evriminde, farklı zaman ve yerlerde ortaya çıkmıştır. Bu durum, kan grubu diyetinin hipotezinin temelini oluşturmaktadır. Öyleyse, zamanda biraz geriye giderek ve insanlık tarihini biraz gözden geçirerek, diyetin başlangıç yerine gidebiliriz.
İnsan beslenmesinin evrimi; avcı toplayıcıdan çiftçiliğe ve hayvan türlerinin evcilleştirilmesine kadar gelişti. Bu durum, diğer bazı önemli parametreleri de beraberinde getirdi. İlk olarak, ateşte ustalaşmayı öğrendik. Bu, daha fazla enerji açığa çıkaran ve insanoğlunun diğer türleri üzerindeki hakimiyetine katkıda bulunan bir süreç olarak yiyecekleri pişirmemizi sağladı.
Ayrıca, keskin taşlı ok uçları ve mızrakları kullanmayı da öğrendik. Daha sonra, metalleri farklı aletlere dönüştürebilen kaplara dönüştürebileceğimizi fark ettik. Tüm bu gelişmeler, beslenme şeklimizi de değiştirdi.
Çünkü, pişirecek bir şeyimiz olana kadar büyüyen tahıllar işe yaramazdı. Tahılları ve baklagilleri evcilleştirerek, sürdürülebilir bir gıda kaynağı geliştirdik. Böylece, kuru tahıllar ve bakliyatlar, doğru şekilde saklanarak bozulmadı.
Bu, özellikle onları doğru şekilde pişirmek için gerekli araçlara sahip olduğumuz için değerliydi.
Ortaya çıktığı mevsimi boyunca çabuk bozulan taze bitkilere çok fazla bel bağlamak zorunda kalmadık ve diyetimizi çeşitlendirebildik. İnsan evrim geçirdikçe, türleri dünyaya yayıldı ve farklı popülasyonlarda belirli genetik özellikler ortaya çıktı.
Kan grupları, bu genetik ataların bir parçasıdır. Ancak, bu iki gerçeğin doğru olması, Kan Grubu Diyeti hipotezinin geçerli olduğu anlamına gelmez. Kan grubu, insan genetik evriminde belirli beslenme düzeninden daha önce ortaya çıktıysa; o zaman belirli maddeler sizin için sindirilebilir olabilir. Sonuç olarak; et, süt ürünleri ve belirli gıdaları hariç tutmanız veya daha fazla dahil etmeniz sağlanabilir.
İnsan Beslenmesinin Evrimi ve Süt Ürünleri
Süt, peynir, yoğurt ve krema, bitkilerin ve etin evcilleştirilmesinden sonra ortaya çıktı. Özellikle süt ürünleri, onu veren hayvanı öldürmeden yoğun bir beslenme kaynağı üreterek, sürdürülebilirliğin yeni bir yolunu sağladı.
Fermente süt, daha az bozulabilir hale geldi ve özellikle sert peynirler, uzun yolculuklar için uygun hale getirilmiştir.
Uzmanlar Ne Söylüyor?
Bu beslenme şeklinin kuvvetli savunucuları; ruh halinizi iyileştirebileceğini ve hatta hastalık riskini azaltabileceğini iddia etmektedir. Bu iddiaların test edilmesi için bir grup araştırmacı, 30 gün boyunca 1650 kişinin Kan Grubu Diyeti’ni denemelerini sağladı. Bu kişiler, 1 ay boyunca diyeti takip ettiler.
Katılımcıların vücut kütlesi ölçülürken, etkin kökenler de hesaba katıldı. Burada amaç, kan grubuna göre beslenmenin kalp ve metabolik sağlığı etkileyip etkilemediğini araştırmaktı. Araştırmanın sonunda, katılımcıların kilosu ya da sağlığında önemli bir değişiklik olmadığı bildirildi.