Vücudun hayati organlarından biri olan kalp, kalp kası olarak adlandırılan kaslardan oluşur. İç bölümü boş bir yapıya sahip olan organın en belirgin özelliği ise bu boşluk sayesinde kendi kendine kasılabilmesidir. Göğüs kafesi içinde ve vücudun sol tarafında yer alan kalp diyafram kasının üzerindedir. Erkeklerde ağırlığı 250-400 gram arasında, kadınlarda ise 200-300 gram arasında değişir. Kalbin esas görevi vücuda kan pompalamaktır.
Vücut ısısının düzenlenmesinde, asit baz dengesinin korunmasında, hormon ve enzimlerin vücutta dağılımında ve metabolik atıkların vücuttan uzaklaştırılmasında da rol oynar. Kalpte oluşan herhangi bir rahatsızlık tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlanan problemlere yol açabilir. Toplum içinde en yaygın olarak görülen problem ise kalp sıkışmasıdır.
Kalp krizi nedenleri neler?
- Kalp krizini en çok tetikleyen durum sigara kullanımıdır. Sigara içen kişilerde kalp krizi riski neredeyse 3 katıdır.
- Çok yağlı yiyecekleri tüketmek kötü kolesterol seviyesini arttırır. Bu nedenle yağlı gıdalardan uzak durmalısınız.
- İleri yaş kalp krizi riskini arttıran etmenlerdendir. Yaş ilerledikçe damarların yapısında bozulmalar meydana gelmektedir.
- Diyabet kalp krizine neden olan hastalıkların başında gelmektedir. Çoğu diyabet hastası kalp krizinden dolayı hayatını kaybetmiştir.
- Tansiyonun yükselmesi kalp krizi riskini yüzde 50 oranında artırmaktadır. Bu nedenle tansiyon hastalarının sağlığına dikkat etmesi gerekir.
En yaygın belirtileri:
- Kalp krizi göğüs kafesinin orta kısmında bir ağrıya sebep olur. Genelde bu ağrı birkaç dakika sürer.
- Göğüs ağrısının öncesinde veya sonrasında nefes darlığı yaşanabilir. Bu durum da birkaç dakika sürmektedir.
- Sırt, omuz, boyun ve çenede meydana gelen ağrılar kalp krizi riskinin en yaygın belirtileridir.
Kalp sıkışması neden ortaya çıkar?
Kalp kaslarının yeterli miktarda oksijen alamaması sonucu kalp sıkışması denilen bir durum ortaya çıkar. Kalp damarlarında yaşanan tıkanmalar ve daralmalar kan akışında azalmalara neden olur. Kan akımının azalması kalbin yeterince oksijen alamamasına sebep olarak sıkışma denilen ve göğüs bölgesinde, sırt ve boyun bölgesinde ağrılar meydana getirir.
Kalp sıkışmasının nedenleri neler?
- Kalp krizi
- Kalp yetmezliği
- Kalpte ritim bozukluğu
- Kalp kapağı hastalıkları
- Koroner arter hastalıklar
- Kardiyomiyopati
- Kalp iltihaplanması
- Kalp tümörleri gibi kalp hastalıkları kalp sıkışmasına neden olabilir.
Ayrıca tiroit bezinin düzensiz çalışması, tansiyon hastalıkları, vitamin ve mineral yetersizlikleri, kansızlık, şeker hastalığı, uykusuzluk ve yorgunluk, enfeksiyon hastalıkları, iltihabi hastalıklar, sigara kullanımı ve aşırı kafein tüketimi gibi birçok benzeri durumlar da kalp sıkışmasına yol açabilir.
Kalp sıkışması stres nedeniyle de sıklıkla yaşanan bir durumdur. Strese bağlı olarak gelişen kalp sıkışmaları genellikle geçicidir. Yaşanılan büyük bir travma ya da üzüntüden kalp sıkışması görülebilir. Genellikle böyle bir durumda görülen kalp sıkışması psikolojik nedenlere bağlı gelişir.
Kalp sıkışmasına ne iyi gelir?
Kalp sıkışması durumunda başı yüksekte tutacak bir durumda uzanmalı ve sıkışma geçene kadar hareket edilmemelidir.
Doktora danışılarak bir kanın daha iyi akmasını sağlamak amacıyla bir tek aspirin kullanılması kalp sıkışması anında yapılması gerekenler arasındadır.
Sıkışıklık geçtikten sonra en yakın sağlık kuruluşuna giderek kalp sıkışmasının nedenleri belirlenmeli ve nedene uygun tedavi yapılmalıdır.
Düzenli egzersiz yapmak, stresten uzak bir yaşam sürdürmek kalp sıkışması riskini minimuma indirir.
Yeterli ve dengeli bir beslenme programı uygulanması ağır ve aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durulması da kalp sıkışıklığı yaşanmasını engelleyebilir.
Günde en az 8-10 bardak su içilmesi, uyku saatlerinin düzenlenmesi, sigara, alkol ve kafein gibi zararlı alışkanlıkların bırakılması kalp sıkışmasının tedavisinde oldukça önemlidir. Bunlara ek olarak görülen uyurken kalp sıkışması da oldukça tehlikeli bir durumdur. Genellikle uyku apnesi nedeniyle oluşan kalp sıkışmasında mutlaka doktora gidilmeli ve uyku apnesinin tedavisi yapılmalıdır.
Kalp sıkışması için hangi bölüme gidilir?
Kap sıkışması için hastanelerin kardiyoloji bölümüne gidilir. Kalp ve damar hastalıkları konusunda uzmanlığını yapmış bir kardiyolog tarafından hastanın hem fiziksel muayenesi yapılır hem de hastaya birtakım testler uygulanır.
Kalp sıkışması bir kalp hastalığının belirtisi olabileceği gibi birçok başka hastalık ya da stres, üzüntü gibi psikolojik nedenlerden dolayı oluşabilir.
Kardiyoloji doktoru kalp sıkışmasının nedenini araştırarak uygulanması gereken tedavi yöntemlerini belirler. Yapılan kan testleri ile hastanın kolesterol, karaciğer yağlanması, şeker ve kan pıhtılaşma düzeyleri incelenir. Kalp ekosu, EKG gibi yöntemlerle kalp ritmine bakılır Göğüs röntgenleri çekilerek kalp ve diğer organlarda bir bozukluk olup olmadığı araştırılır.
Bunlara ek olarak koroner anjiyografi, kardiyak kateterizasyon ve bilgisayarlı tomografi gibi testlere başvurulabilir.
Kalp krizini önleyen besinler neler?
SOMON BALIĞI
- Kalp krizini önleyen besinler arasında başı çeker. Omega-3 açısından zengindir.
- Omega-3 kalp ritmi bozukluklarını düzenler ve kan basıncını düşürebilen sağlıklı yağlardandır.
- Haftada 2 porsiyon somon uzmanlar tarafından önerilmektedir. Tabii ki diğer balıkları da tüketebilirsiniz.
ZEYTİNYAĞI
- Bu yağ ezilmiş zeytinlerden yapıldığı için oldukça sağlıklıdır. Bu sebeple yemeklerinizde zeytinyağı tercih edebilirsiniz.
- Antioksidanlar bakımından zengin olması kalp damar sağlığının korunmasına yardımcı olmaktadır.
- Tereyağı yerine zeytinyağı tüketmeniz konusunda uzmanlar uyarmaktadır. Özellikle salatalarda bu yağı kullanmaya özen göstermelisiniz.
CEVİZ VE FINDIK
- Günde bir avuç ceviz veya çiğ fındık hem kalp sağlığınızı korur hem de kötü kolesterol seviyenizi düşürür.
- Ayrıca kalbinizin atardamarlarındaki iltihaplanmaya karşı da koruma sağlayabilir. Ceviz lif dolu bir besin olduğu için pek çok hastalığı önlemektedir.
- Özellikle ara öğünlerde cips ve kurabiyelerin yerine ceviz, fındık veya diğer ilave tuzsuz kuru yemişleri tercih etmenizde fayda vardır.
PORTAKAL
- Tatlı ve sulu portakallar kötü kolesterolle savaşır. Bununla birlikte kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olan potasyum içerir.
- Tansiyonu düşürmeye yardımcı olmaktadır. Günde bir bardak katkısız portakal suyu içmek sağlık açısından oldukça yararlıdır.
- Araştırmalara göre günde 1 bardak taze sıkılmış portakal suyu kalp damar sağlığını artırmıştır.
YULAF EZMESİ
- 1 kase yulaf ezmesi sizi uzun süre tok tutar ve abur cubur yeme ataklarına karşı korur.
- Kan şekeri seviyesinin zamanla sabit kalmasını sağlar. Bu da diyabetli insanlar için oldukça faydalıdır.
- Yulaf lifi aynı zamanda kötü kolesterolü düşürerek kalp sağlığınızı koruyabilir. Özellikle diğer atıştırmalıklar yerine yulaf ezmesi tercih etmeniz sağlığınız açısından oldukça önemlidir.
AZ YAĞLI YOĞURT
- Süt ürünleri sadece kemik sağlığını koruduğuna inanıyorsanız, yanılıyorsunuz.
- Az yağlı yoğurt tüketmek yüksek tansiyonu kontrol etmeye yardımcı olur. Bunun yanında kalp sağlığınızı korur.
- Yoğurt kalsiyum ve potasyum bakımından zengin bir gıdadır. Bu sebeple günde 1 kase ev yoğurdu tüketebilirsiniz.
KİRAZ
- Tatlı kiraz, vişne ve kuru kiraz antioksidan bakımından zengindir. Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
- Mevsimindeyken günde 1 avuç kiraz tüketmek vücudunuzu toksinlerden arındırır. Kolesterol ve kan şekeri seviyesini düşürmeye yardımcıdır.
- İçerdiği A vitamini sayesinde cildi güzelleştirir. Çocuklarda büyümeye yardımcı gıdalardandır.
Kaynak: nefisyemektarifleri.com