Kalbinizin düşmanı… Beyaz pirinç damarları tıkıyor!

Tam tahıllı besinler yerine beyaz pirinç tüketmenin erken koroner arter hastalığı riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu buldu.

Medimagazin’in haberine göre; Orta Doğu'da farklı tahıl tüketimi ile erken koroner arter hastalığı arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalardan birinde, araştırmacılar, daha yüksek rafine tahıl alımının, İran popülasyonunda erken koroner arter hastalığı riskinin artmasıyla ilişkili olduğunu buldu. Çalışma, İran genelinde farklı şehirlerde ve etnik kökenlerde koroner anjiyografi uygulanan (kadınlar ≤ 70 ve erkekler ≤ 60) PCAD'li 2 bin 99 kişiyi kapsıyor.

Rafine tahılların raf ömrü uzatılıyor

Araştırmacılara göre, önceki epidemiyolojik çalışmalar, farklı tahıl alımı türleri ile koroner arter hastalığı riski arasında bir ilişki olduğunu bildirmişti. Mevcut çalışma, İranlı bir popülasyonda rafine ve tam tahıl tüketimi ile prematüre (erken) koroner arter hastalığı (PCAD) riski arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. Tam tahıllar, tüm tahılı içeren olarak tanımlanırken, rafine edilmiş tahıllar, raf ömrünü artırmak için öğütülür; un veya yemek haline getirilir ancak bu süreçte önemli besin maddelerini kaybediyor.

Kalp krizine bile yol açabilir

PCAD, 55 yaşın altındaki erkeklerde veya 65 yaşın altındaki kadınlarda koroner arterlerin aterosklerotik daralmasını ifade ediyor. Genellikle hastalığın erken evrelerinde asemptomatik ancak göğüs ağrısına, arter duvarında ilerleyici daralma veya plak yırtılması ile kalp krizine yol açabiliyor. PCAD için risk faktörleri arasında sigara, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon ve diyabet bulunuyor.

Sebze, meyve, kepekli tahıllar tüketilmeli

Katılımcılara, diyet davranışlarını değerlendirmek için bir gıda sıklığı anketi verildi. Tam tahıl ve rafine tahıl alımı ile önceden kalp hastalığı tanısı olmayanlarda PCAD riski arasındaki ilişkiyi değerlendirmek için diyet değerlendirmeleri yapıldı. Sonuçlarda daha yüksek rafine tahıl alımı, PCAD riskinin artmasıyla ilişkilendirilirken, tam tahıl alımı, PCAD riskinin azalmasıyla ters orantılıydı.

2019 Amerikan Kalp Derneği Kardiyovasküler Hastalıkların Önlenmesine İlişkin Kılavuz, kalp hastalığı risk faktörlerini azaltmak için sebze, meyve, baklagiller, kepekli tahıllar ve balık alımını vurgulayan bir diyet öneriyor.

Sağlık Haberleri