İşte bu yüzden bazılarının uykuya dalmak için gürültüye ihtiyacı var

Uykuya dalmanıza yardımcı olması için beyaz gürültüye , vantilatöre veya televizyona mı güveniyorsunuz? Uzmanlar bunun sağlığınız hakkında ne söylediğini açıklıyor.

Uykuya dalmanıza yardımcı olması için gürültüye ihtiyaç duymanız illa ki kötü bir şey değildir, ancak sizin ve sağlığınızla ilgili bazı ipuçları verebilir.

GÜRÜLTÜNÜN BAZI İNSANLARIN UYUMASINA YARDIMCI OLDUĞU YENİ BİR ŞEY DEĞİL

Sağlık uzmanları, kahverengi gürültünün (bas ağırlıklı notalar) ve beyaz gürültünün (statik ses) dışarıdaki gürültüleri maskeleyerek ve rahatlamayı teşvik ederek insanların uykuya dalmasına yardımcı olabileceğini söylüyor. Ayrıca, insanların geceleri bir vantilatör açmanın "zorunlu" olduğunu söylediğine rastlamış olabilirsiniz.

Peki neden? Neden arka plan gürültüsü çoğumuz için uykuya yardımcı olan ilk tercihtir?

Doktorlara ve uyku uzmanlarına göre, aslında uyumak için gürültüye ihtiyaç duymamızın veya gürültü istememizin birkaç nedeni var ve bu ille de kötü bir şey değil. İşte olanlar:

1. KAYGI YAŞIYOR OLABİLİRSİNİZ.

Zihninizde şu düşünceler uçuşup duruyorsa: Aman Tanrım, o ödevi asla bitiremeyeceğim, ve iş yerinde söylediğim o şey beni utandırdı ve umarım arkadaşlarım yine kaytarmak zorunda kaldığım için benden nefret etmezler, ve kahretsin, marketten sipariş vermeyi unuttum ... eh, kelimenin tam anlamıyla başka bir şeye ihtiyaç duyulması ve rahatlatıcı olması mantıklı geliyor.

Uyku sağlığı direktörü , "Kaygı ile mücadele eden kişiler için sessizlik zihinlerinin hızla çalışmasına neden olabilir, bu nedenle arka planda biraz gürültü olması sakinleştirici olabilir" şeklinde açıklıyor .

Sesler, rahatlık sağlamasının yanı sıra bizi kaygılı düşüncelerden uzaklaştırabilir.

Uzman, "Kaygılı veya hızlı düşünceleri olan kişiler, içlerine bakmaktan ve zihinlerinin onlara söylediklerini işlemekten kaçınmak için ses ve müzik kullanabilirler" dedi. "Bazı kişiler sessizlikten kaçınabilir çünkü bu, onları düşünce akışlarıyla kesintisiz bir şekilde oturmaya zorlar."

2. RAHATSIZ EDİCİ SESLERİ MASKELEYEBİLİR.

Geceleri her türlü kesinti olabilir, oda arkadaşlarının eve geç gelmesinden polis sirenlerinin çalmasına kadar. Bu sesler özellikle geceleri her şeyi engellemeye ve uykuya dalmaya çalıştığımızda fark edilir.

Yani yine daha hoş bir ses, örneğin rahatlatıcı bir melodi veya neşeli bir televizyon programı hoş ve sakinleştirici olabilir.

"Beyaz gürültü, genellikle deneyimledikleri çınlamadan farklı bir sese odaklanmayı tercih eden kulak çınlaması olan hastalarım için özellikle yararlıdır," uyku uzmanı. "Ayrıca, önemli gürültü kirliliği olabilecek kentsel alanlarda yaşayan insanlar için de faydalı olabilir. Ayrıca, uyumak için gündüz gürültüsünü bastırmaları gerekebilecek gece vardiyasında çalışanlar için de faydaları vardır."

Gürültü seviyesini 60 desibel veya daha düşük seviyede tutmayı önerdi. Bu, normal bir sohbetin veya bir iş ofisinin ses seviyesine eşdeğerdir .

3. DİKKAT EKSİKLİĞİ VE HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞUNUZ OLABİLİR.

Bu rahatsızlığınız olup olmadığından emin değil misiniz? DEHB'nin yetişkinlerdeki belirtileri arasında para harcamak, ertelemek ve aşırı derecede aşırı odaklanmak, sadece yüzeyi tırmalamak yer alır. Bunlar tanıdık geliyorsa, size daha fazla ayrıntı ve/veya bir teşhis verebilecek bir ruh sağlığı uzmanına görünmeyi deneyin.

Uzman, dikkat eksikliği/hiperaktivite bozukluğunun burada nasıl rol oynayabileceğini açıkladı. "DEHB'li kişiler genellikle sabit seslerin odaklanmalarına ve rahatlamalarına yardımcı olduğunu fark ederler." dedi.

İlaçlar, takviyeler, uyku hijyeni uygulamaları, gece ritüelleri ve hatta bazı uygulamalar bile DEHB'li kişilerin uykuya dalmasına yardımcı olabilir .

4. SESSİZLİK RAHATSIZ EDİCİ OLABİLİR

Hayatlarımız genellikle sürekli meşguliyet ve gürültüyle dolu olduğunda - yazıcı, restoranda sohbet eden yabancılar, şehirde koşturma sessizlik tam bir tezat oluşturur. Sarsıcıdır.

Uzman, televizyon, konuşma, geçen arabalar, vızıldayan buzdolabı ve daha fazlasını sıralayarak, "Toplumumuzu ve toplulukların inşa edilme biçimini düşünürseniz, sürekli olarak seslerle çevriliyiz veya yutulmuş durumdayız" "İnsanlar dış gürültüyü kullanır çünkü arka plandaki düşük ses seviyelerine alışırlar ve sessizlikte rahatsız olurlar."dedi.

Sessizlik bu şekilde "yanlış" hissedilebilir ve bu da beynimizin kapanmasını, rahatlamasını ve uykuya dalmasını zorlaştırabilir.

5. TANIDIK GELİYOR

Bir sürü kardeşle mi büyüdünüz? Ya da belki üniversiteden yeni mezunsunuz ve oda arkadaşlarınızın sürekli koşuşturduğunu duyuyorsunuz? Geceleri gürültü tanıdık gelebilir; buna alışabiliriz.

Uzaman "Bazı insanlar gürültülü ortamlarda büyüdükleri için gürültüyle uyumaya alışıyorlar. Geceleri gürültü bizim kendi yaptıklarımız nedeniyle de tanıdık gelebilir. Beynimiz, tıpkı diğer her şey gibi, eğitilebilir," dedi. "Bu nedenle, bir kişi uyumasına yardımcı olması için gürültüyü kullanmaya başlarsa, uyumak için bir tür uyarana ihtiyaç duymaya alışacaktır."dedi

6. GÜRÜLTÜ KENDİMİZİ DAHA AZ YALNIZ HİSSETMEMİZİ SAĞLAYABİLİR

Yukarıdaki nedenlere benzer şekilde, gürültünün olmaması çoğu zaman etrafta kimsenin olmaması anlamına gelir ve bu da yalnızlık hissi yaratabilir.

Uzman, "Bazı insanlar 'yalnız' kalmaktan çok korkuyor ve bu nedenle sessizliği dolduran bir sesin, 'etrafta' insanlar varmış gibi hissetmenin bir yolu olduğunu düşünüyorlar" dedi.

Bu durum özellikle eşini kaybetmiş , ilk kez tek başına yaşayan veya dışa dönük kişiler için geçerli olabilir .

GÜRÜLTÜLÜ BİR ORTAMDA UYURKEN UYMANIZ GEREKEN EN İYİ UYGULAMALAR ŞUNLARDIR:

Uzmana göre, uyku kalitesi söz konusu olduğunda gürültü türünün önemli olduğunu belirtmekte fayda var. Televizyon programlarının gürültülü anları olabileceğini ve müziğin zihninizi o kadar meşgul edebileceğini, dağılamayacağını söyledi. Bu yüzden daha fazla yardımcı olabilecek diğer sesleri tercih etmenizi önerdi.

"Beyaz gürültü genellikle iyi bir seçimdir çünkü rahatsız edici sesleri maskeler ve uykuya dalmanıza ve uykuda kalmanıza yardımcı olan tutarlı bir arka plan yaratır," dedi. "Daha yumuşak ve daha derin seslere sahip olan pembe ve kahverengi gürültü de daha fazla rahatlamanıza yardımcı olabilir."

Uzman, "Beyaz gürültünün yatak odası ortamındaki rahatsız edici sesleri maskelediği ve uykuyu teşvik etmek ve uyku kalitesini artırmak için farmakolojik olmayan bir yaklaşım olduğu iddia ediliyor ," dedi ve ayrıca uyku için bir ipucu olarak da çalışabileceğini ve rahatsız edici, endişeli düşüncelerden uzaklaştırabileceğini ekledi . "Çalışmalar, 60 desibel veya daha düşük (sessiz bir konuşmanın ses seviyesi) seste uygulanan beyaz gürültünün gece uyanmalarında azalma, uyku süresinde artış ve uyku verimliliğinde artış gösterdiğini gösteriyor."

"Birisi arka planda gürültü kullanacaksa, beyaz gürültü, tekrarlayan kelimeler, Tibet kaseleri, iki kulaklı vuruşlar (alfa ve teta dalgaları) televizyon gürültüsünden, müzikten veya sesli kitaplardan daha iyidir" dedi.

Bir TV şovu veya film izleyerek uykuya dalma alışkanlığınızdan vazgeçmek için mücadele ediyorsanız bunu sürdürebilirsiniz, sadece bazı ayarlamalar yapmak isteyebilirsiniz. Uzman, televizyona bakmamanızı veya ekranı kapatmamanızı ve 30 dakikada kapanacak şekilde bir zamanlayıcı ayarlamanızı önerdi. " TV ekranından gelen mavi ışık , melatonini etkili bir şekilde engellemek için yeterlidir," diye açıkladı.

Uzman, ayrıca sesi, gürültüyü (örneğin yoldan geçen arabalar) bastıracak ancak sizi uyutmayacak kadar düşük tutmanızı öneriyor , uyku yeteneğinizi etkileyecek kadar yüksek olmasını istemezsiniz, diyor. Ayrıca bununla oynayabileceğinizi "Sizin için en iyi neyin işe yaradığını görmek için farklı gürültü türleri ve ses seviyeleri denemekten korkmayın," diye ekledi.

Işığı engellemek, yatmadan önce 30 dakika rahatlamak, egzersiz yapmak ve kafein alımını sınırlamak (özellikle öğleden sonra ve akşam) gibi diğer uyku hijyeni uygulamalarını da unutmayın . Kaygınızı daha da kötüleştirebilecek gece alışkanlıklarından kaçınmak (cazibeli olmasına rağmen), örneğin kötü yazıları okumak ve e-postanızı kontrol etmek de faydalıdır.

Uzmana göre tüm bunlar, "vücudunuza dinlenme ve uykuya hazırlanma zamanının geldiğini gerçekten işaret etmeye yardımcı olabilecek sakinleştirici bir uyku öncesi rutini yaratıyor.

Ek olarak, uzman bilişsel davranışçı yaklaşımlardan bahsetti . Bunlar, insanların uykuya dalma konusunda endişeli düşüncelerini azaltmalarına yardımcı olur ve bu da onları uyanık tutabilir.

Genel olarak sessiz bir ortam önerse de, bunun herkes için en iyi şekilde işe yaramayacağını kabul etti. Günün sonunda, sizin için neyin işe yaradığı önemli. Eğer sizin için işe yarıyorsa o zaman hiçbir şeyi değiştirmeyin," diye ekledi uzman. "Ama uykunuzla mücadele ediyorsanız, o zaman başka bir şey denemenin zamanı”

Sağlık Haberleri