CNBC 'e konuşan Ungerleider, dahiliye konusunda uzmanlaşmış bir doktor ve yıllardır hastanelerde hasta hastalara baktığı için, yaşamlarının sonuna yaklaşan insanlarda pişmanlıklar gözlemlediğini söylüyor.
"Hayatınızın sonuna yakın olmak gerçekten size şu anda olmanızı sağlar - sizi zorlar - çünkü sahip olduğunuz tek şey budur," diyor 44 yaşındaki Ungerleider. "Bu hepimiz için geçerlidir. Hayatımız boyunca sahip olduğumuz tek şey bu şu andır."
İŞTE İNSANLARIN SIKLIKLA DİLE GETİRDİĞİ BEŞ PİŞMANLIK:
- Sevdiğim insanlarla yeterince vakit geçiremedim.
- Çok çalıştım ve hayattan mahrum kaldım.
- Korkunun kararlarımı kontrol etmesine izin verdim ve risk almadım.
- Keşke belirsizlik veya fırsatlar karşısında daha cesur olsaydım.
- Çok fazla geleceğe odaklandım ve şimdiki zamanla bağımı kaybettim.
Ungerleider'in pişmanlıkların önüne geçmek için tavsiyesi basit: Kendinize zamanınızın sınırlı ve tahmin edilemez olduğunu hatırlatın ve kendinize düzenli olarak büyük, önemli sorular sorun. Zamanımı nasıl geçirmek istiyorum? Hayatımda benim için en önemli olan şey nedir?
Özellikle, henüz kendilerinde veya sevdiklerinde önemli sağlık sorunlarıyla karşılaşmamış gençleri, bu düşünceyi "uzun, sağlıklı ve kaliteli bir yaşam sürmek için gerçekten önemli" olarak düşünmeye teşvik ediyor.
"Bir doktor olarak, dengeli beslenmeyi, düzenli egzersiz yapmayı ve sigara ve yüksek riskli aktiviteler gibi şeylerden kaçınmayı öneririm. Ölümlülük üzerine düşünmek gerçekten de bu listede olmalı," diyor ve ekliyor, "Yaşam boyunca kendi ölümlülüğümüzü düşünmek, ister 20, ister 50, ister 80 yaşında olun, hayatımızda daha fazla anlam ve amaçla her günü daha iyi yaşamamızı sağlar."
"Ölümlülüğüme bağlı kalmam, bir noktada artık tüm bu duyulara erişemeyeceğim anlamına geliyor," diyor Los Angeles merkezli bir yaşam sonu planlama ve destek organizasyonu olan Going With Grace'in kurucusu olan Arthur. "Ve bu durumda, ellerimde soğuk hissedebilmem ne kadar harika? Yemek yiyebileceğim tabaklarımın olması ne kadar harika?"
'MUTLULUK BİR SEÇİMDİR'
Ungerleider'in gözlemleri, onkolog ve Pulitzer ödüllü yazar Siddhartha Mukherjee ve yazar ve eski palyatif bakım görevlisi Bronnie Ware'in gözlemlerine benziyor.
Mukherjee, Mayıs ayında Pennsylvania Üniversitesinde yaptığı bir mezuniyet konuşmasında, ölüm döşeğinde insanların genellikle önemsedikleri insanlara daha fazla sevgi ve bağışlama göstermeyi dilediklerini söyledi. "Kendinizi ifade etmek için beklemek yalnızca kaçınılmaz olanı geciktirir," diye belirtti.