İncelmenin en kolay kuralı, yürüyüşüm yeterli mi?

Bilim insanlarının sağlıklı yaşam için sık sık önerdiği yürüyüş bilinçli yapıldığında daha çok işe yarıyor. İşte yürüyüş hakkında bilinmesi gerekenler.

Sağlıklı yaşamak, kilolarınızdan kurtulmak için düzenli spor yapmaya vaktiniz mi yok? Yoğun çalışma temposu içinde kendinizi hep yorgun mu hissediyorsunuz? Yürüyüş ve yediklerinizin size ne kadar etki edeceğini bilirseniz hem sağlıklı hem de daha ince bir vücuda sahip olabilirsiniz…

Sağlığa ve zindeliğe adım at

Yürüyüş düzenli ve bilinçli bir şekilde yapılırsa en kolay ve kısa sürede sonuç alınacak zayıflama yöntemleri arasındadır. Şimdi size verilerle yürüyüşün insan sağlığına katlılarını, yürüyüş öncesi ve sonrasında nelere dikkat edileceğini ve gıdamızı ne yönde değiştirirsek yürüyüşün daha etkili olacağıyla ilgili verileri aktaralım.

Yürüyüş öncesi

Yürüyüşten yaklaşık 2 saat önce sindirim sistemimizi rahatsız etmeyecek yiyecekler yemek vücuttaki yağ oranının azalmasına ve vücudun sıkılaşmasına neden olur. Bu nedenle sabah yürüyüşleri sporcuların tercih ettiği bir sportif aktivitedir. Güne zinde başlamanıza da neden olmaktadır. Süt ve yoğurt gibi protein kaynaklarıyla desteklenmiş bir öğün, muz veya çok tahıllı ekmeğin arasına peynir sağlıklı bir yürüyüşün öncesinde önemlidir.

Yürüyüş sırasında

Yürüyüş sırasında fazla aç ya da tok olmamalısınız. Kıyafetleriniz ve ayakkabınız mutlaka yürüyüşe uygun olmalıdır. Sizi rahatsız eden ayakkabılar ve aşırı terlemenize neden olacak kıyafetler çabuk yorulmanıza neden olmaktadır. Mutlaka kilo ve yaşa göre tempo doğru ayarlanmalıdır. Çok yavaş yürümek ancak ilk günler başlangıç seviyesinde olabilir. Tempoyu gittikçe arttırarak yürümek için önceden 5 – 10 dakika arası ısınma hareketleri yapmalısınız. Yürüyüşün ilk günü hızlı bir tempoda yürümek kas ağrılarına neden olabilmektedir.

Yürüyüş sonrası beslenme

Yürüyüş sonrasında yeterli miktarda su içmek gerekir. Terleme ile birlikte ortaya çıkan su ihtiyacının tamamlanması kas kramplarının da önlenmesine yardımcı olur. Ayrıca protein içeriği yüksek besinler veya bir meyve yenilmelidir. Özellikle spora yeni başlayanların kramplara bağlı olarak ortaya çıkan sakatlıklar vücut su ihtiyacının karşılanması ve dengeli beslenme ile ortadan kalkmaktadır.
Sadece 40 dakika yürümek ne kadar yağ yaktırır…
Yapılan araştırmalara göre günde 5 km'lik tempolu bir yürüyüş, 1 saatte 400-500 kalori kadar yağ yaktırır. En az 40 dakika yürümek yağ yakımı için önemlidir çünkü yürüyüşün 20 dakikasından sonra en verimli süredir. Ama unutmamak gerekir ki “aç kalmak değil iyi beslenmek” kas yapmak ve sağlıklı bir vücuda sahip olmayı sağlar.
Günlük 1 saatlik yürüyüş vücut yapınıza ve kilonuza göre değişirken yaklaşık 250 ile 350 arasında kalori yakmanızı sağlar. Bu yürüyüşler temposu artarak ve düzenli hale gelirse kalori yakma ve sıkılaşma da artacaktır. 1 gün yürüyüş yapmak yeterli değildir haftada en az 4-5 gün yürümek gerekir.

Hareketim yeterli mi? Ne kadar aktifim?

Günde 3000 adımdan az adım atıyorsanız üzgünüz ama hareketsizsiniz. Bunun için telefonunuzda bulunan adımsayara bakabilirsiniz. Günde 7000 ile 9000 arasında adım atıyorsanız orta hareketlisiniz. Ancak 10.000 adım üzeri iseniz ve bunu düzenli olarak yapıyorsanız kendinizi “aktif” olarak adlandırılır.
Vücudun ihtiyacı olan kalori miktarı günlük yaklaşık olarak 2000 ile 1800 arasındadır. Yaş ilerledikçe alınması gereken kalori miktarı azalır. Çocukluk dönemi kalorinin en fazla alınabileceği dönemdir. Çünkü vücut hızlı olarak besinleri yakar.

Ne yiyeceğinize siz karar verin…

  • Et ürünlerinde 100 gramdaki kalori en fazla salam ve sucukta en az dana etindedir!
  • Süt ürünlerinde 100 gramdaki kalori en fazla tereyağında en az yoğurttadır!
  • Meyvelerde 100 gramdaki kalori en fazla muzda en az karpuzdadır!
  • Sebzelerde 100 gramdaki kalori en fazla patateste en az havuçtadır!
  • Balıklarda 100 gramdaki kalori en fazla palamut en az mezgittedir!

Sağlık Haberleri