Uzun süre aç kalınan oruç ayında iftar sonrası içilen Türk kahvesi sanılanın aksine size zarar verebilir. Uzman isimlerin de dikkatli olunması için uyardığı Türk kahvesi, vücutta metabolizmanızı olumsuz etkileyebiliyor. Peki Türk kahvesinin ne gibi zararları olabilir?
Neden iftar sonrası Türk kahvesi içmemelisiniz?
İftarda alınan besin maddelerinde demir gibi değerler de alınıyor. Ancak siz iftardan sonra bir fincan Türk kahvesi içtiğinizde alınan demir miktarı azalıyor. Demir miktarının azalması da uzun vadede kansızlık gibi sorunları ortaya çıkarabiliyor.
Kahve, metabolik hızı arttırır
Bir fincan kahvede ortalama 85 miligram kafein bulunuyor. Türk kahvesi, içeriğindeki kafeinden dolayı uyarıcı, idrar söktürücü, kan akışını hızlandırıcı, sindirimi kolaylaştırıcı, yorgunluk giderici ve vücudun metabolik hızını arttırıcı özellikler taşıyor.
Yemekten bir saat sonra içilecek bir fincan kahve yorgunluğu giderirken, kalp ve sinirleri uyarır. Zihni açar, uykuyu kaçırır, dikkati artırır, sindirimi kolaylaştırır ve vücudun metabolik hızının artmasını sağlar.
2 saat sonra için
Türk kahvesi iftardan en az 2 saat sonra içilmeli. Bir saat sonra içilen kahve fayda değil, zarar veriyor.
Kahvenin tüm faydalarından yararlanmak için kahveyi mutlaka şekersiz veya orta tüketmek gerekiyor. Şekerli tüketilen kahve de vücudunuza zarar verebilir.
Türk kahvesinin zararları neler?
Türk kahvesinin az bilinen 9 farklı zararı bulunuyor. Bu zararları genel olarak şöyle sıralamak mümkün:
1. Fazla alınan Türk kahvesi beyin sağlığını tehdit ediyor.
2. Hamile kadınlarda bebeğin gelişimini yavaşlatabiliyor.
3. Tüketim miktarı arttıkça su kaybına neden oluyor.
4. Üreme hormonlarını olumsuz etkileyebilir.
5. Uyku problemlerine neden oluyor.
6. Tansiyon yüksekliğine sebep olabiliyor.
7. Kalp hastalıklarını tetikliyor.
8. Şeker hastalığına yol açabiliyor.
9. Ülser ve gastrit gibi mide rahatsızlıklarına neden olabilir.
Türk kahvesinin faydaları neler?
Günde 1-2 fincanı geçmeyecek şekilde tüketilen Türk kahvesinin faydaları şu şekilde sıralanabilir:
1. Yapılan bazı araştırmalara göre Türk kahvesi, kalın bağırsak kanseri riskini yüzde 25, safra kesesi rahatsızlıklarını yüzde 45 oranında azaltır.
2. Tansiyonu düşürebilen kahve, tip 2 şeker hastalığının oluşma riskini azaltır.
3. Erkeklerde Parkinson riskinde azalma sağlayan kahvenin kakule ile pişirilirse sindirime yardımcı olduğu ifade ediliyor. Bazı çalışmalara göre kakule, bağırsaklarda oluşan gazın giderilmesini sağlar.
4. Kahvenin içinde yer alan kafein, uyarıcı etkisi ile uyanık kalmanızı ve enerji dolu hissetmenize yardım eder.
5. Cilde sürülerek bakım için de tercih edilen Türk kahvesini maske olarak kullanabilirsiniz. Kahve, ciltteki kızarıklık sorunlarının giderilmesine de etki edebilir.