Astım, bronşit, göğüste su toplanması, nefes darlığı, kist hidatik, plörezi, verem ve zatürre gibi akciğer hastalıklarında, uzman bir doktor kontrolünün ardından bazı doğal yöntemlerle tedavi desteklenebilir. Astım ve KOAH (Kronik Obstruktif Akciğer Hastalığı) gibi yaygın akciğer hastalıklarının yorucu ve yıpratıcı tedavi süreçlerinde de bitkisel çözümlerle sürece yardımcı olmak mümkün.
İlerleyen günlerde adını belki de hiç duymadığımız bir bitkiyle sık sık karşılaşacaksınız. Çünkü öksürük gibi semptomlar gösteren akciğer hastalıklarında 'ciğer otu'nun etkili olduğu ifade ediliyor.
Ciğer otu bitkisi nedir?
10-15 santimetre boyunda çok yıllık, otsu bir bitki olan ciğer otu, çiçekli otlardandır. Çiçekleri kırmızıya yakın bir renkte açan ciğer otu, sonradan mor veya mavi bir çiçeğe sahip olur. Dik ve tüylü bir gövdesi vardır.
Ciğer otu, halk arasında 'dağ lalesi' olarak da anılır. Adıyla aynı yerden gelmeyen ciğer otu, dolaylı bir benzetmeden dolayı bu adla anılır. Bitkinin yaprakları ciğere benzediğinden ismi de buradan gelir. Ciğer otu ormanlık ve gölgelik alanlarda kendiliğinden yetişebilir.
Nisan ayı, ciğer otunun çiçeklerinin kurutulması için en uygun zaman kabul edilir.
Ciğer otunun hangi bölümü kullanılır?
Tanen, müsilaj, şeker, reçine ve yağdan oluşan ciğer otunun çiçekleri değil, yapraklarından yararlanılır.
Ciğer otunun faydaları neler?
E etkili kullanım alanı öksürük tedavisi olan ciğer otu, göğsü yumuşatan ve bronşları rahatlatan özelliğe sahip. Akciğer sağlığı için önemli bir şifa kaynağıdır ve akciğer veremi tedavisinde etkili sonuçlar vermesiyle bilinir. Boğaz ağrıları ve iltihaplarının hızla iyileşmesine yardımcı olur.
Toz haline getirilen ciğer otu vücuttaki iltihaplı bölgelere uygulanırsa en kısa süreçte iltihabı kurutabilir.
Doğal bir antiseptik olan ciğer otu, mikropları öldürür. Yaraların iyileşmesi, basur ve meme çatlaklarında kullanılabilir.
Mide ve bağırsaklarda etkilidir ve düzenli çalışmalarına yardım eder. Ancak hangi yönde kullanılırsa kullanılsın öncesinde mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Ciğer otunun zararları var mı?
Çok masum olmayan bir ciğer otunun özellikle tansiyon hastalarında kullanılması sakıncalı olabilir. İshal gibi ağır semptomlara neden olabilen ciğer otu, uzman doktora gidilmeden alınmamalıdır.
Kronik rahatsızlıkları olan ve ilaç kullanan hastaların da ciğer otunda iki kat daha fazla dikkat etmesi öneriliyor.