Hazımsızlığa iyi geliyor, diyetlere ekleniyor. Kabak çekirdeğinin mucizevi etkileri...

Kabak çekirdeği, ay çekirdeğine oranla daha sağlıklı bir besin. İnsanların da tadı nedeniyle tüketmeyi çok sevdikleri bu çekirdek türü, aç karnına yendiğinde bağırsaklar üzerinde etki yaratabiliyor. Peki kabak çekirdeğinin yararları neler? Kabak çekirdeği hangi hastalıklara iyi gelir? Kimler kabak çekirdeği yememeli?

Sindirim dostu olarak bilinen kabak çekirdeği, lif bakımından oldukça zengin bir besin. Hazmı kolaylaştırdığı için çok sık tercih edilen bu çekirdek, lif yönünden zengin. Mide hastalıklarına iyi gelen kabak çekirdeklerinin başka ne gibi bir etkisi var? İşte kabak çekirdeğinin bilinmeyen yönleri...

Kabak çekirdeği, çok fazla yendiğinde gaz veya mide şişkinliğine yol açabilir. İçeriğinde bulunan lif, dışkıyı toplamaya yardımcı olurken kabızlığı da önler. Ancak her şeyde olduğu gibi kabak çekirdeğinde de fazla kullanımı zararlıdır.

Kabak çekirdeğinin faydaları neler?

  • Antioksidan bakımından zengin olan kabak çekirdeği, aynı zamanda kansere karşıdır. Posalı bir gıda maddesi olduğu için kanser yapıcı zararlı maddelerin bağırsakta kalma süresini kısaltır.
  • Kötü kolesterol seviyelerini düşüren bu besin, diyabet riskini düşürür.
  • Uyku problemlerine iyi gelir.
  • İçeriğinde bulunan linoleik asit sayesinde vücuttaki fizyolojik fonksiyonların düzgün çalışmasını sağlar ve mide rahatsızlıklarına iyi gelir. Hazmı kolaylaştırır ve mideyi rahatlatır.
  • Parazitlerin vücuttan atılmasını sağlar. Ayrıca mesane sağlığına faydalıdır.
  • Beyin fonksiyonlarını güçlendirir. Sinir sistemini düzenler.
  • Kan basıncını düzenler ve dolaşım sistemine destek olur.
  • Kabak çekirdeği, idrar söktürücü ve antioksidan özellikleri nedeniyle vücuttaki toksinleri azaltır. Dolaşımı uyarır, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarını arttırır. Ürik asit ve diğer çeşitli toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar ve böylelikle böbrek taşı riskini azaltır.
  • Zengin oranda magnezyum içeriği sayesinde özellikle bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve hastalıklara karşı direnç kazandırır.
  • Bağırsaklarda kolay sindirilen kabak çekirdeği, sindirim sistemi dostudur. Kabak çekirdekleri, kabızlığa karşı iyi gelir. İçerdiği su miktarından zengin olması sayesinde bağırsak atılımını yumuşatır ve kabızlık ihtimalini azaltır.
  • Kabak çekirdeği bağırsakları aktif hale getirir ve kurtların vücuttan atılması için metabolizmayı çalıştırır. 7 gün boyunca günde 1 avuç kabak çekirdeği tüketerek bağırsak kurtlarından kurtulabilirsiniz.
  • Özellikle kış aylarında gribal enfeksiyon ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklara karşı bağışıklık sisteminin gelişmesine olanak sağlar.
  • Mineral ve vitamin içeriğiyle kabak çekirdeği yağı, tansiyonu ve kötü kolesterol düzeylerini düşürebilir. İçeriğinde yer alan nitrik oksit kan damarlarını genişletmeye katkı sağlar.
  • Kabak çekirdeği yağı, kemikleri güçlendirir.
  • Aşırı tüketilmesi ishale yol açabilir. Mide rahatsızlığı olanların kabak çekirdeğini günde bir tutamdan fazla tüketmemeleri önerilir.
  • Kabak çekirdeği testesteron seviyesini arttırır. Erkeklerin cinsel sağlığında mucizeler yaratır. İçerisinde bulunan B, C, D, E ve K vitaminlerinin libido üzerinde büyük rolü vardır. Buna ek olarak da kabak çekirdeği çinko doludur, bu da yüksek testesteron seviyelerini arkasındaki güçtür.

Kabak çekirdeğini kimler yememeli?

Fazla tüketildiğinde sindirim sorunlarına yol açabilir ya da fazla kilo aldırır. Ayrıca kabak çekirdeğinin aşırı tüketimi sivilce oluşumuna neden olabilir. Cilt sorunu ve yağlı cilde sahip olanlar, kabak çekirdeğini aşırı tüketmemelidir.

Kabak çekirdeği hangi organa iyi gelir?

Kabak çekirdeği lifler, sağlıklı yağlar ve antioksidanlar açısından zengin bir besin kaynağıdır. Kabak çekirdeğinin içermiş olduğu bu maddeler özellikle kalp ve karaciğer gibi organları güçlendirir.

Kabak çekirdeği nasıl yenmeli?

Kabak çekirdeğinin faydalarından maksimum derecede faydalanmak için çiğ yenilmeli. Kuruyemişçilerde satılan kabak çekirdekleri ise genelde sıcak ortamlarda uzun süre kalmaları nedeniyle bazı özelliklerini yitirir.

Her gün kabak çekirdeği yersek ne olur?

Beyin sağlığı için önemli olan kabak çekirdeği, bir avuç tüketildiğinde günlük çinko ihtiyacını karşılar. Ayrıca hafızayı güçlendirir. Kabak çekirdeği kilo vermeye yardımcıdır. Şeker hastalığı, kalp hastalığı, obezite gibi hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Kabak çekirdeği aç karnına yenir mi?

Kabak çekirdeğinin faydaları bağırsak içinde savaşçı bir etki yaratır. Kurtların düşmesi için özellikle aç karnına yenecek kabak çekirdeğinin faydalı olduğu söylenmektedir.

Sağlık Haberleri