Birçok insan için, geğirememek sadece fiziksel rahatsızlıklarla sınırlı kalmıyor, aynı zamanda utanç, endişe ve depresyona neden olabiliyor. Neurogastroenterology & Motility dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, "Retrograd krikofaringeus disfonksiyonu" (R-CPD) olarak adlandırılan bu durum, insanların yaşam kalitesini olumsuz etkileyebiliyor.
Hastalığın tanımıyla ilgili birçok doktorun yetersiz bilgi sahibi olması, hastalara uygun hizmetin sunulmasını zorlaştırıyor. R-CPD, boğazdaki krikofarengeal kasın gazın yukarı doğru geçişine izin verememesi durumunda ortaya çıkıyor. Guy’s and St Thomas’ Hastanesi'nde kulak, burun ve boğaz uzmanı olan Yakubu Karagama, bu durumun insanlara uzun süredir zor anlar yaşattığını belirtiyor. Bazı hastalar, gazın çıkması için özel çaba sarf etmek zorunda kalıyorlar, hatta parmağını ağzına sokarak bu rahatsızlığı aşmaya çalışıyorlar.
Tedavi açısından, Karagama, Botoks enjeksiyonlarının bu sorunu yaşayan hastalar için neredeyse her biri için "hayat değiştirici" olduğunu ifade ediyor. Ancak, araştırmaya göre, semptomları olan kişilerin yarısı birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcılarına başvuruyor, ancak yüzde 90'ı yeterli yardım alamıyor.
R-CPD'nin ruh sağlığı üzerindeki etkileri de göz ardı edilmemelidir. Araştırmacılar, bu durumun psikiyatrik semptomların genel yaygınlığına katkıda bulunabileceğine dikkat çekiyor ve bu nedenle ruh sağlığı üzerindeki etkilerini daha ayrıntılı bir şekilde araştırmanın önemli olduğunu vurguluyorlar.
RUH SAĞLIĞI ÜZERİNDEKİ ETKİLERİ
Araştırmacılar, R-CPD semptomları olan kişilerden yarısının, birinci basamak sağlık hizmeti sağlayıcılarıyla görüştüğünü ama yüzde 90’ının yeterli yardım almadığını söyledi.
Çalışma, teşhis edilmesi zor bozukluklara sahip kişilerde genel bir ‘psikiyatrik semptom yaygınlığına’ dikkat çekiyor.
Makalede “Bu nedenle, bu durumun ruh sağlığı üzerindeki etkilerini araştırmak son derece önemli” deniyor.