Evde bol köpüklü Türk kahvesi nasıl yapılır? Sırrını açıklıyoruz...

Bir fincanının bile 40 yıl hatırının olduğunu söyleyip durduğumuz Türk kahvesini, mis gibi kokusu üzerindeyken ve bol köpüklü olarak içmeyi kimler sevmez ki? Sizler için bu haberimizde bol köpüklü lezzeti üzerinde Türk kahvesinin nasıl yapıldığını araştırdık...

Ülkemizde kahve denilince pek çok kişinin aklına ilk olarak Türk kahvesi gelmesine rağmen aslında bu leziz çekirdeklerden yapılan sayısız kahve türü var. Seven olur sevmeyen olur o ayrı mesela ama tüm kahve türlerini incelediğimiz zaman her birinin benzersiz özelliklere sahip olduğunu görüyoruz. Türk kahvesi ise kendine has pişirme ve sunum tarzı ile dünya çapında kendine özel hayranları bulunan bir tür.

Türk kahvesi nasıl yapılır diye sorduğumuzda herkesin eminiz kendine özgü bir cevabı olacaktır. Çünkü bazı temel standartları olsa bile herkesin kahve pişirmek için yıllar içinde geliştirdiği özel taktikleri olabilir. Gelin önce bir kahvenin tarihine, sonra Türk kahvesinin özelliklerine ve son olarak da popüler kahve türleri ile arasındaki bazı temel farklara yakından bakalım. Okumaya başlamadan önce bir kahve yapmak isteyebilirsiniz.

Önce Kısaca Kahvenin Tarihine Bakalım:

Daha önce buradaki yazımızda detaylarıyla anlattığımız gibi kahve ilk olarak 8. yüzyılda bir keçi çobanı tarafından bitki olarak keşfedildi. Bildiğimiz anlamda ise ilk kez 14. yüzyılda gece boyu ibadet yapmak isteyen dervişler tarafından dinç kalmak için içildi. Başka bir hikayede ise 16. yüzyılda ilaç niyetine içildiğinden bahsedilir.

16. yüzyılda Kanuni Sultan Süleyman döneminde Osmanlı, kahve ile tanıştı. İstanbul’a gelen Venedikli tüccarlar tarafından Avrupa’ya götürülen kahve çok sevildi ve hızla popüler oldu. 17. yüzyılda İtalya başta olmak üzere Avrupa’nın pek çok farklı ülkesinde kahve dükkanları açılmaya başladı. Bugün neler olduğunu da hepimiz biliyoruz.

Benzersiz Pişirme Şekli İle Türk Kahvesi Nasıl Yapılır?

En doğru ve lezzetli Türk kahvesini pişirmek için iki farklı yöntem öneriliyor. İlk yönteme göre bir fincan Türk kahvesi için cezveye bir fincan su, bir çay kaşığı kahve ve isterseniz bir çay kaşığı da şeker ekleyerek karıştırın. Kısık ateş üstüne koyun ve bir daha hiç karıştırmayın. Oluşan köpüğü fincana koyun, biraz daha kaynatın ve kalanı fincana boşaltın.

Diğer bir Türk kahvesi yapma yönteminde ise soğuk su kullanılması öneriliyor. Hatta bu suyun buzdolabın çıkmış soğuklukta olması gerekiyor. Bu yöntemde çok daha fazla köpük oluşması hedeflendiği için fincan başına iki çay kaşığı kahve eklenmeli. Kısık ateşte yavaş pişirilmesi de son derece önemli.

Türk Kahvesini Çok Sevmemizi Sağlayan Özellikleri:

  • Köpüklü olması nedeniyle ağızda tadı en uzun kalan kahve türüdür.
  • Filtreleme olmadan servis edilen tek kahve türüdür.
  • Öğütülmüş çekirdeklerin direkt olarak kaynatılması ile yapılan tek kahve türüdür.
  • Telvesi ile birlikte servis edilen tek kahve türüdür.
  • Özel fincan yapısı sayesinde uzun süre sıcak kalır.
  • Diğer kahve türlerine göre porsiyon başına en az kafeini içerir.
  • Diğer kahve türlerinde şeker piştikten sonra eklenirken Türk kahvesinde pişmeden önce eklenir.
  • Miktarı ve kafein oranı az olduğu için gün içinde birden çok kez içilmesi zararlı değildir.

Sağlık Haberleri