Miami Üniversitesi'nde görevli bilim insanı Ranjith Ramasamy'nin önderliğinde çalışmalarını sürdüren bilim insanları ilk kez insan penisinde mikroplastik bulunduğunu ortaya çıkardı. Uzmanlar, mikroplastiğin çok ciddi sağlık sorunlarına sebep olabileceğini açıkladı.
IJIR: Your Sexual Medicine Journal isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırmada beş farklı erkekten alınan beş penisi dokusu örneğinin dördünde yedi farklı türde mikroplastik bulunduğu kayıtlara geçti. 5 milimetreden 1 mikrometreye kadar boyutlarda değişen mikroplastikler dokuları istila ederek sağlık sorunları oluşturabiliyor.
CNN'e konuşan ürolog Ranjith Ramasamy, insan kalbinde mikroplastikler bulunduğuna dair kanıtların bulunduğu önceki çalışmalardan ilham aldığını dile getirdi. Ramasamy, kalp gibi çok damarlı bir organ olduğu için peniste mikroplastik bulunmasına şaşırmadığını da dile getirdi.
Ramasamy, mikroplastiklerin sertleşme sorununa sebep olup olmadığının incelenmesi gerektiğini söyledi.
Nature bilim dergisinde yayınlanan bir çalışmada, sertleşme bozukluğu tedavisi için ameliyat olan altı erkekten alınan dokular değerlendirildi.
Numunelerin yüzde 80'inde, bazıları iki mikrometre (milimetrenin binde ikisi) kadar küçük olan yedi tip mikroplastik tanımlandı.
Araştırmada bilim insanları, "Penis dokusunda mikroplastiklerin tespiti, çevresel kirleticilerin cinsel sağlık üzerindeki etkilerine ilişkin araştırmaları artırıyor" dedi.
Bulunan mikroplastiklerin neredeyse yarısı, genellikle giysi, yiyecek ve içecek ambalajı yapımında kullanılan polietilen tereftalattı.
Ambalajlamada da kullanılan daha sert bir mikroplastik olan polipropilen, maddelerin %34,7'sini oluşturuyordu.
Araştırmacılara göre bazıları yarım milimetre kadar büyüktü.
Araştırmacılar, "Çalışmamız penis dokusunda mikroplastiklerin varlığına ilişkin çığır açan bir araştırma sunuyor" dedi.
"Araştırmamız, insan dokularında mikroplastiklerin varlığına ışık tutarak, çevresel kirleticilerin insan sağlığı üzerindeki etkilerine ilişkin süregelen söylemlere, özellikle erkek cinsel sağlığına odaklanarak önemli bir boyut katıyor."
Araştırmayı yöneten Dr Ranjith Ramasamy, Sky News'e mikroplastiklerin erektil disfonksiyona neden olup olmadığını araştırmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söyledi.
"Peniste kaldığını bildiğimiz için artık mekanizmayı açıklayabilecek araştırmalara odaklanmamız gerekiyor" dedi.
"Kalpte ve kan damarlarında mikroplastiklerin varlığını gösteren önceki çalışmalar nedeniyle bulgular bizi şaşırtmadı."
Mikroplastikler yediğimiz yiyeceklerden , içtiğimiz sulardan , soluduğumuz havadan ya da sadece dokunma yoluyla insan vücuduna girebiliyor .
Bunlar ilk kez 2022'de kanda bulundu ve daha yeni araştırmalar bunların kontaminasyonunu daha ciddi koşullarla ilişkilendiriyor.
Bu yıl Mart ayında yayınlanan bir araştırma, kan damarlarında mikroplastik bulunan hastaların felç, erken ölüm veya kalp krizi geçirme olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya çıkardı .
Araştırmacılar, İtalya'da çalışmaya katılan 304 hastanın neredeyse beşte üçünün (%58) kan damarlarında plastik tespit etti.