Egzama nasıl geçer? Egzaması olanlar nelere dikkat etmeli? Egzama nasıl önlenir? Egzamanıza iyi gelecek 10 mucizevi tavsiye...
Kronik bir cilt rahatsızlığı olan egzama el, ayak ve kafa derisinde kaşıntı, kuruluk ve pul dökülmelere yola açar.Egzamanız varsa siz de bu yöntemleri deneyebilirsiniz. Uygulaması çok kolay olan bu yollarla egzamanızı önleyebilirsiniz. Peki egzamaya ne iyi gelir? Egzamayı önlemek için neler dikkat etmelisiniz? İşte egzamaya iyi gelen 10 öneri...
110
Stresten kesinlikle uzak durmalısınız
Egzamanın belki de bir numaralı düşmanı stres. Stresleriniz ve kaygılarınız azaldıkça cildiniz de rahatlayacak. Stresli dönemlerinizde doğaya daha sık çıkmalı ve yoga, meditasyon gibi aktiviteler yapıp dans etmeyi deneyebilirsiniz.
210
Parfümsüz kozmetik ve temizlik ürünleri tercih edin.
İçeriğinde parfüm olan ürünler egzamayı tetikleyebilir. Hipoalerjenik ve parfümsüz losyon, duş jeli, vücut şampuanı ve sabunlar kullanmalısınız.
310
Sıcaklıklar konusunda dikkatli olmalısınız.
Sıcak havalarda tahriş riski artar. Terleme ve kaşıntıya bağlı olara da egzama kötüleşebilir. Sıcak havalarda gölgeden yürümeye ve bol su tüketmeye dikkat etmelisiniz.
410
Sağlıklı ve dengeli beslenin.
Sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme programınız olmalı. Şeker, karbonhidrat ve glüten içeren gıdalar, egzama semptomlarına yol açabilir.
510
Cildinizin nemliliğine özen gösterin.
Su, cildin kurumasına yol açtığı için uzun süre su altında kalmak egzamayı tetikleyebilir. Banyo ve havuzda yüzme gibi durumların sonrasında mutlaka nemlendirici krem kullanmalısınız.
610
Dermatolog kontrollerinizi aksatmayın.
Her zaman öncelikli olan bir dermatolog uzmanından destek almak olmalı. Egzama teşhisi konulduktan sonra da dermatologa görünmeyi bırakmayın. Verilen ilaçları düzenli olarak kullanın.
710
Alerjenlere karşı dikkatli olun.
Polenler, tozlar, evcil hayvanların tüyleri ve küf gibi alerjenler, egzamanızı tetikleyebilir. Evin temizliği ve düzenli olarak ortamın havalandırılması önemlidir. Yatak çarşafları haftada bir değiştirilmeli ve halı kullanımına ara verilmeli.
810
Kumaşlarınız tahriş etmemeli.
Kıyafetleriniz sert olursa kaşıntı ve kızarıklığınız artabilir. Polyester ve yün kumaşlar yerine yumuşak, pamuklu kumaşlar tercih edebilirsiniz.
910
Egzersizlerle kendinizi yıpratmayın.
Terlemeyi arttıran sert egzersizlerden uzak durmalısınız. Sıcak ve nemli ortamda egzersiz de egzamayı olumsuz etkiler. Yaz aylarında çok erken saatler egzersiz açısından idealdir.
1010
Deterjan seçiminiz önemli.
Çamaşır deterjanları, hassas ciltlerde egzamaya neden olur. Deterjanların kimyasal içeriği cildi tahriş eder, kuruluk, kızarıklık yaratır. Hassas ciltlerde kokusuz ve güvenli deterjanlar kullanılmalı.